Чижов посочи, че сред руските проекти са Син поток, който съществува, и Турски поток, който се строи. Той изтъкна, че на отправяния понякога към него въпрос дали Русия не се бои, че може да се сблъска в Турция с газови проблеми, подобни на украинските, отговаря, че на първо място самата Турция е голям потребител, а на второ - тя е една от малкото страни в този район на света, способна да провежда самостоятелна политика.

По думите му политическата воля на турските власти за реализацията на тези проекти е очевидна. Турция днес се превръща в една от ключовите страни за транзит на газ от каспийския регион до Европа, отбелязва ТАСС.

След отказа на Газпром от строежа на Южен поток и предвид неговото намерение да спре преноса на газ през територията на Украйна за няколко години, всички тези обеми ще бъдат прехвърлени към новия проект, Турски поток.

Агенцията изтъква, че освен руските инфраструктурни проекти, през територията на Турция трябва да премине и системата от газопроводи на Южния газов коридор, които ЕС планира в този регион, заобикаляйки Русия през Черно море, Турция, Грузия и Азербайджан.

По думите на Чижов, Русия не настоява за промяна на текста на споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС. Той каза, че ориентировъчно нова министерска среща ще има в средата на юли, а дотогава експерти ще направят необходимата подготовка по шест направления.