Русия не само ще преживее западните санкции, но ще излезе от тях по-силна, каза Лавров в момент, в който намеса на руската Централна банка така и не успява да спре резкия спад в курса на рублата.

Към 19:52 маса московско време (18:52 българско) курсът на долара спадна до 67,8 рубли, а на еврото - до 84,5 рубли.

Той поясни, че има много сериозна причина да се предполага, че Западът с помощта на санкции се опитва да дестабилизира и смени режима в Русия, съобщиха сайтът на френската телевизия Франс 24 и агенция ТАСС. 

Имам сериозни основания да предполагам, че това е така. Някои политици дори не го крият, каза Лавров в интервюто, цитирано от ТАСС.

Както открито призна вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, САЩ са поръчали на Европа да се присъедини към санкциите срещу Русия.

За съжаление в течение на няколко години ние надценявахме независимостта на ЕС и дори на отделни крупни европейски страни, добави Лавров.

Президентът на САЩ Барак Обама ще подпише до края на седмицата закон за нови санкции срещу Русия и за военна помощ за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

В интервюто дипломат номер едно на Москва каза, че "Русия поддържа териториалната цялост на Украйна".

Втори Крим в Югоизточна Украйна няма да има, защото Крим е уникален и единствен по рода си, той е руска земя, каза Лавров, цитиран от БТА.

Относно степента на автономия на Донецка и Луганска област, които се самопровъзгласиха за републики, Лавров каза, че този въпрос трябва да се решава от самите украинци и Русия не предлага нито автономия, нито федерализация.

Той каза, че Киев не е готов на нова среща на контактната група за Украйна, известна и като Минска група, защото няма желание всъщност да обсъжда икономически въпроси с Донецка и Луганска области.

Подновяването на икономическото взаимодействие на тези области с останалата част на Украйна е абсолютно наложително и ние не виждаме защо украинският президент Порошенко подписа указ, който цели да ги откъсне в икономически, финансов и социален план от останалата част на страната, каза Лавров.

Той прикани Порошенко да преосмисли това свое решение.

Към украинското ръководство руският външен министър отправи съвета да не мисли за това как ще раздели властта, а да пристъпи към реформи.

Лавров заяви, че е обсъждал вчера в Рим с американския държавен секретар Джон Кери и твърденията за присъствие на руски военни в Югоизточна Украйна.

Когато нас ни обвиняват в това, че стотици хиляди руснаци воюват в Югоизточна Украйна, аз отговарям, че при съвременните технологии и изобретателността на средствата за масова информация това отдавна щеше да се види на екраните.

Лавров подчерта, че никога не е споменавал НАТО в качеството на враг. Той добави, че във военната доктрина на Руската федерация НАТО никога не е била споменавана като враждебна за Русия организация.

На въпрос за доставката на френските хеликоптероносачи "Мистрал" Лавров припомни, че по този въпрос има подписан договор. Това е въпрос на подписан и действащ договор, това е въпрос, свързан с достойнството на френския народ, каза Лавров и добави, че не иска да коментира в детайли този въпрос.

Относно израелско-палестинската криза той каза, че според Русия исканията на палестинците за прекратяване на израелската окупация, са законни.

По въпроса за сирийската криза Лавров припомни, че Русия активно действа за възобновяване на преговорите между сирийския режим и сирийската опозиция и такива разговори би могло да има в началото на идната година.