Това заяви на пресконференция в Брюксел вчера вицепрезидентът на Лукойл Томас Мюлер, цитиран от ТАСС и БТА.
 
Изпратили сме писмо на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, като сме подчертали, че ние сме социално отговорна международна компания, която развива бизнес в много европейски страни. Смятаме, че за разрешаването на този въпрос е необходимо европейско участие, тъй като днес румънски съд взима решения, засягащи не само активите ни в Румъния, но и в цяла Европа, подчерта Мюлер.

Затова молим Европейската комисия да ни помогне да направим прозрачно разследване, да направим обширен анализ на ситуацията. Готови сме да споделим информация. Европа защитава бизнеса, това е важно за растежа, за заетостта, за самата Европа, каза вицепрезидентът на Лукойл.

В случай на запориране на сметки на компанията в Румъния Лукойл ще бъде принуден да спре работата си, при което без работа ще останат 400 румънски граждани.

Мюлер подчерта, че Лукойл не е подавал контраискове, тъй като компанията не иска да пречи на разследването и се надява да получи справедливо решение от съда.
Нямаме какво да крием, добави той.

Мюлер посочи, че обвиненията за пране на пари и укриване на данъци "имат нулеви основания".

Запорът на активи на стойност 500-600 милиона долара нанася вреда на репутацията ни и сериозно подкопава нашия бизнес, каза той.

Миналата седмица прокуратурата в румънския град Плоещ запорира собственост на "Петротел", която е дъщерна компания на Лукойл, в рамките на разследване за пране на пари и укриване на данъци. 

Мюлер заяви също така, че Лукойл няма намерение да продава рафинерията "Петротел", въпреки че са получили предложения за покупката й. Той каза също, че нямат намерение и да закриват рафинерията, но ще бъде принуден да го направи, ако румънските власти наложат запор на имуществото и сметките й.

Лукойл припомни, че работи в Румъния от 1998 г. и е добросъвестен данъкоплатец към държавния бюджет, осигурява около хиляда работни места в региона, а в последните девет години е инвестирал в модернизирането на рафинерията 540 милиона долара.