За това сигнализира в БНТ собственикът на рибовъдното стопанство, което беше унищожено заради маловодие.

Работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби.

За случая са информирани Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция - Пловдив.

Рибовъдното стопанство на Недялко Колаксъзов потъва в язовир "Въча" с темпото, с което се източва водоема. Проблемите започнали още през лятото на 2016 г. След последното спадане на нивото преди няколко дни, съоръженията ударили дъното.

"Ние не знаем всичко това, което е изпокъсано, измачкано, може рибата да е измряла вътре и сега като започне да се маха всичко това, да изплува и да тръгне по водоема", каза собственикът на стопанството.

Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата нямала никакъв шанс да оцелее. Инфраструктурата, създадена по европейски проект за един милион евро - също.

"Цял ден се мъчим да предотвратим да заминат тези пътеки и всички тия садки надолу към стената на язовира, тогава ще стане още по-страшно", сподели Христо Христов, управител на рибовъдното стопанство.

Тонове пъстърва от язовир "Въча" не могат да бъдат спасени, работници вадят последните машини и съоръжения от водата, рибното стопанство е напълно унищожено.

От Министерството на околната среда и водите обяснили, че водата се използва за производство на електроенергия и са източени с пет милиона кубически метра повече от разрешеното.

По информация на Националната електрическа компания, допълнителният ресурс е бил необходим за гарантиране на енергийната стабилност.

Басейнова дирекция - Пловдив разследва случая. Ако бъде установено неспазване на месечният график, енергодружеството може да бъде глобено от 10 000 до 25 000 лева.