Тя се оказва и идеалният инструмент да се обединят хората не само около масата, но и около идея, която си заслужава. Затова и през последните години процъфтява културата на съзнателен кулинарен бизнес с кауза. Темата за социалното предприемачество, станала актуална и у нас през последните години, ни вдъхнови да разкажем за някои от най-интересните ресторанти по света, които променят съдби:

Снимка

FOLONOMO Сидни, Австралия
Докато някои бизнеси търсят печалба, FOLONOMO – съкращение от "For Love, Not Money" е социален ресторант, който дарява приходите си на организации, които правят света по-добър. Клиентите дори могат да решат за каква кауза да отидат похарчените от тях средства. Менюто е в унисон с културното многообразие на Австралия, а пространството се използва също за събития и изложби. 

Снимка

La Parole Хонг Конг, Китай
На френски език "la parole" означава реч, което може да изглежда като странно име за китайски ресторант, но отлично отразява целта на това заведение в Хонконг – да предостави на децата с говорни увреждания от семейства с ниски доходи висококачествена логопедична терапия. La Parole е първият по рода си социален ресторант в Хонг Конг, обединяващ висококачествена френска кухня със социални ценности.


Delancey Street Restaurant – Сан Франциско, САЩ

Вкусна храна и гледка към моста, Delancey Street Restaurant е нещо повече от готино място за хапване в Сан Франциско. Там всички бакшиши се считат за дарение и приходите отиват към фондация Delancey Street, която поддържа защитено жилище и тренировъчна програма, създадена да подслонява, изхранва и обучава бивши затворници, които искат да стъпят на краката си.

Снимка
 
Mazi Mas – Лондон, Англия
Дами от мигрантски и бежански произход приготвят храна от собственоръчно отглеждани местни продукти, не защото е модерно, а защото така са научени да готвят от своите майки. Mazi Mas е социален ресторант, предлагащ вкусна храна, част от културното наследство на различните общности в града. Заетите жени получават не само платен трудов стаж, но и подкрепа за интеграцията им в страната.


Hope Restaurant – София, България
Hope Restaurant е проект на „Фондация за социална промяна и включване“, който дава работа и подкрепа на младежи, израснали без родителска грижа. След напускане на социалните институции голяма част от тях нямат необходимите умения и опит да подредят сами живота си и социалният ресторант се опитва поне отчасти да разреши този проблем, като им предостави защитена среда, в която да развият трудови навици. Инициативата се подкрепя и от Българска банка за развитие, която е припознала развитието на социалното предприемачество като част от мисията си.


Снимка

Gustu – Ла Пас, Боливия
В хълмовете на Ла Пас има авангарден ресторант, който сервира местни ястия и тренира ново поколение готвачи. Клаус Майер, човекът, който стои зад един от най-високо оценените ресторанти в света – Нома в Копенхаген, стартира обучителна програма за социално-слаби студенти, които искат да направят кариера в готварството. До момента школата му е обучила над 600 младежи, а ресторантът му е изключително популярен сред онези, които биха искали да хапнат в заведение, получило най-престижното отличие в областта – звезда „Мишлен“.


Indian Fusion – Алберта, Канада
Семеен индийски ресторант на собственик с голямо сърце. Трогнат от тежката съдба на бездомните хора, които не могат да си позволят дори храна, собственикът решава да промени бизнеса си, като предлага безплатно меню за нуждаещите се.