Агенциите цитират бившия шеф на американското национално разузнаване Джеймс Клапър. Той беше директор службите по времето на Барак Обама.

Клапър каза, че става дума за "много, много сериозен проблем". Пред телевизия Ей Би Си той добави, че очаква в бъдеще подобни атаки все по-често да създават проблеми.

Според Европол кибератаката, предприета в петък, е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 страни.

Европейската организация също предупреди, че днес са възможни нови хакерски удари.

"Майкрософт" упреква правителството на САЩ

Властите по света се опитваха през уикенда да заловят виновниците за голямата компютърна атака, която разстрои работата в заводи, болници, магазини и училища.

А компанията "Майкрософт" разкритикува американското правителство, че съхранява софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Специалисти по киберсигурност казаха, че разпространението на вируса, засегнал над 200 000 компютъра в повече от 150 страни, се е забавило, но това може да е за кратко.

Експерти очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи: че хакерите са използвали инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност и изтекъл в интернет през април.

Смит също така разпали отдавнашните дебати за това как разузнавателните служби да постигат баланс. Става дума от една страна за желанието им да държат в тайна софтуерните дефекти (за целите на шпионаж и кибервойна), от друга - споделянето на тези дефекти с технологичните компании, за да се подобри сигурността на интернет.

Според Смит правителствата по света би трябвало да приемат тази атака като "зов за пробуждане" и да се замислят за "вредите за гражданите".

Съвети към потребителите за защита >>