Очакват нова, по-силна глобална кибератака

Мащабите на глобалната кибератака може да се увеличат днес, когато хората се върнат на работа и включат компютрите си, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Обратно в новината

Коментари - Очакват нова, по-силна глобална кибератака | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетох доста компетентни коментари. Но никой не взема отношение към единственото, което притеснява обикновения потребител - сигурността на банките. Доколко са застрашени. Защото е ясно - пробив във банките е по-лошо от атомна бомба.

спорт- умните срещу злобните!

И къде чакат? На гарата или на летището?

Хм, сега изведнъж вярваме на микрософт... :))))) Същите тия дето бачкат за американското разузнаване... :)))) п.п. Това, когато вярваш само на това, което ти изнася, как се нарича?

Ето затова аз не използувам тази машина за нищо друго освен да прочета лъжите на деня които интернетите разпространяват и напоследък да напиша мнението си на този наш форум. Нито една снимка, никакво заплащане по електронен път, никакъв е- мейл адрес, скайп, фейсбук или каквото и да било друго. И да ми хакнат машината няма да купя следващата- тоест те губят.Няма да позволя да бъда шантажиран като клиент по този начин. Ха да ги видя идиотите какво ще измислят.

еми, световният пердашинг си върви бе, кво се чудите- или едните, или другите...то е ясно

За колко се продадохте,негодници!Парите и властта са най-големият враг на човека!И се мислим,че сме хванали господ за шлиферът!майтапи!

И един по истински и правдоподобен коментар. Ако някой си спомня договора с Айзенхауер "Технологии срещу генетични експерименти", "зона 51" и това което е ставало 50-60 те години. А другото е най елементарен блъф. Може би и Макрон се пази от изтеклите данни за офшорки. Според "някои" по този начин се прави естествено прочистване. ....... Но с една дума. Да живее демокрацията.

"- Леда се пропуква, господа съдебни заседатели ! ..." Видимото отдавна, вече се забелязва и от слепците .... Има ли още някой, който да вярва, че Гугле, ХемМикро хемСофт и т.н. са резултат на щастливо развила се амерриканска идилия и на "много талантливи (ама необразовани)" момчета ? Айде малко за технологии. До преди 3 г. бяха открити над 30 механизма в Уиндос 7/8/10 които шпионираха нещастния потребител на тази рептилна ОС. Например, ако тези Уиндоси открият четец за пръстови отпечатъци системата се побърква, докато не изпрати всички насъбрани данни (някъде из облаците). Поведението на производителя е нагло и безцеремонно. В неговия лицензен договор открито е записано, че в същност този компютър не е ваш и основната му цел е да работи за велико-американските интереси и сигурност, а в свободното си време може да работи и за вас. Публична тайна е, че над 99% от създаваните днес вируси са произведени от американско-английско-израелските служби и производителите на Операционни системи (ОС) - най-вече Микрософт и Гугле. АНС контролира почти всички антивирусни програми (имат проблеми с Касперски). Те се създават от никому не известни фирмички (скандинавски, чешки, полски) и под формата на сканиране на вируси денонощно сканират и тарашат вашите документи, данни, контакти, входящо-изходяща кореспонденция. Най-интересното е, че тези програми комуникират със сървърите на АНС с технологиите на ... вирусите ! (червеите и троянските коне). Освен това тези антивирусни програми откровено цензурират и не позволяват инсталирането на независими производители на софтуер твърдейки, че това са вируси или не казвайки нищо - просто не позволяват инсталирането (напр. Avast). Какво да говорим за Андроидния боклучарник ? Той трябва да играе ролята на чип, докато аборигените на Земята бъдат убедени и/или задължени да си имплантират такъв.

НЯМА НЕКОНТРОЛИРАНА ОТ АНС ЕЛЕКТРОННА ПОЩА НА ТОЗИ СВЯТ ! Под формата на анти-спам борба (спамът също се генерира от УСА служби), всеки email се препраща на 20-тина анти-спам сървъра, които освен че го "подлушват" го и цензурират - могат да го спрат без никаква следа или обяснение. Конкретно за сегашните атаки Сноудън и Русия заявяват официално, че става въпрос за държавна агенция на САЩ, а Сноудън казва, че знае за тази разработка и тя е платена от ЦРУ !

Колегата ЗАЗ ми оправи настроението открил е дефект и маха микрофона,тиксо на камерата и готово.Колега премести най вече албумите с компрометиращи снимки от крачмата.

И къде чакат? На гарата или на летището?

Този вирус и подобни на него вилнеят от поне три години, но понеже в Европа са заспали, затова чак сега го раздухват.

Ко? НЕ Точно този е много нов. Използва дупка на Windows на порт 465 за да се саморазпространи. Т.е. всяка заразена машина, освен че криптира файловете и започва произволно да се опитва да зарази други.

loyola

Лоша е работата: 1. С ужас установявам, че нашите чиновници са абсолютно некомпетентни и вземат едни пари дето въобще не ги заслужават. 2. Цялата работа сякаш е, за да се промотира ъпгрейта към последните версии на уиндоуса 3. Учудва ме липсата на руската връзка? Вероятно ще се появи в близко време...

Нека да си представим следното: Кой от вас използва "Пентиум" и въобще помним ли това? А Уиндоус 7 използваме ли? Някой ползва ли мобифон? А телефон с безцветен дисплей? Ако се погледне от тази страна, нещата изглеждат по друг начин. Ако ползвате стара бавна система, вие не се развивате и не ползвате адекватно повече възможности. Ако вие не я унищожите не е неразумно друг да я унищожи и е прав да ви иска пари за глупостта да стоите без развитие. Този някой може да е и самият производител, но и всеки друг. Има значение кой е? Защото 300 евро или 500 евро не са непостижима цел за съвременния технологичен свят са платими. Важното е, че по драстичен начин ни оказва колко сме изостанали и уязвими. Изостанали и уязвими е акцентът, а не смешната сума за откуп заради нашия остарял начин на мислене. Може ли да е така? Важното е да имаме адекватно различно мислене, за да бъдем незасегнати. Е, незасегнат е всеки без техника, но той по принцип остава като житен клас пред градушка, когато е неосведомен и вън от технологичния свят.

Гума, според мен си в грешка. Няма нова, няма стара техника, всички са с уязвимости по рождение. Ти може и да незнаеш къде са и как да ги използваш но хакерите заят, а службите пък разполагат с директно инфо защото хем уязвимостите са по тяхна поръчка, хем те има ресураса да поръчат откриването им. Сега да ти кажа и за съвременните хакери нещо. И те са вече на ниво да намират дупките оставени за службите и да използват техните инструменти защото от 10-години има пълен достъп до супер мощтни системи за иследване и експлоитиране на уязвимости които лесно се упгрейдват,а от 2011 пък вече си има и утечки на вътрешни инфо и кибер оръжия с които и на базата на които няма уязвимост което да остане таина за повече от ден, два до максимум месец. Само ще ти намеркна, че вече децата могат да ползват такива кибер оръжия точно защото бидеики в крак с новите технологии бързо започнаха да схващат как става това или онова. Ако си бяха на правец-82 това нямаше да стане. хаха Но да това, че ползваш нова технике те прави дори по-уязвим защото ти като потребител нямаш идея, че в новото има повече дупки от старото и те кара да харчиш повече пари за да го имаш.

Това Американците и компаниите им -))хихик, които са дупе и гащи, и много забавно се правят на ущипани девоики, а вече и децата знаят как ЦРУ, НСА и други сродни в аМЕРИКА и еВРОПА са оплетени като свински черва. Службите имат пръст в основаването им (ИНТЕЛ, МАЙСКОСОФТ,ГУГЪЛ,АТ&Т, IBM, ФЕЙСБУК, Яху-йй) са си все техни проекти, а другите(изброените) им дават кодовете си,и в добавка им отварят дупки в сигурността по заявка. Резултата е виден. Наличие на безумни колиества кибер инструменти за атаки. С времето обаче и с икономическата стегнацията водеща до изострени апетити и спецове на свободна практика работили за тази или онази компания,отделно самото натрупване на такива кибер оръжия води както до утечки така и до възможността други да се досещак какво могат и как го постигат големите п'батковци. Вече резултата е налице. За 2 години 5 мощтни утечки към черния пазар и публичното пространство на мощтни кибер оръжия и отделно пълна информация за начина на работа и приложението на други такива в Wiki leaks и други места. Искам да предупредя Линуксаджиите като мен, че никак не са застраховани защото дори аз без проблеми се добрах до 0-day уязвимост за Убунто и Дебиан, Solaris, BSD и IDS-и и оставени за публичен достъп, а след лека модификация, и сканиране в посока на такаива уязвимости се стига и до следващите.

Няма застрахована операционна, няма и застрахован от модификация Фирмуеър бил тои на флашка или хард диск, видео контролер или принтер, да не говорим за самия процесор и микро кода му за управление или гадните му функции като Inter AMT, Intel ME/SE, Anti Teft и BIOS-ite, защото сам се убедих, че за всички е помислено отдавна като гледам какво има в последните изтекли кибер фреймуърки и 0-day. Сложете и това, че в момента се продават по на дребно още от изтеклите купища такива кибер инструменти на цени от 2-100 биткоина. Изненадите тепърва ни очакват като имате предвид, че по приблизителни (смалени) данни от вграждането на тези уязвимости в червеи+крипто локери+CPA+крадци на данни и използването на изтеклите уязвимости отделно за атаки на сървъри някои бандитски групи печелят НА ДЕН ПО 5-9 милиона в биткойни. Това се разбрало след като следили биткоин портфеилите на някои от групите дето не си дали труд да приемат парите в хиляди сметки и после да ги разджуркат, а го направили в малко на брои по консолидирани и после ги разджуркали.

Освен това се разбира от утечките, както и всеки вече може да се досети, че НСА, ЦРУ и англииско-изрелските им приятели отдавна следят SWIFT системата и отдавна са удобно настанени в хиляди банкови компютри на ниво Фирмуеър и хардуер с техни импланти при това забележете както софтуерни така и хардуерни. Имат си специални отдели дето разпакетират сървърите на митниците, добавят им хардуерни и софтуерни импланти на ниво процесор, харддиск, биос, портове, и ги запечатват грижливо. После ходи се оправяи. И това е само една малка, част от аресенала им. Сега нама да се учудя ако това е планирана утечка с цел ГОЛЕМИТЕ да припишат на малките някой гигантски срив които те саобственоръчно ще направят ЗАЩОТО САЩ имат да чистят едни трилионни дългове и имат да въвеждат чииране и електронни пари което няма да стане ако не създадът прецедент след които да е ясно, че в бъркотията(контролирания хаеос)които са създали дъговете им нямат значение и искаме или не трябва да се чипираме за да можем да си плащаме """по безопасно"""хаха. Ето това е според мен дефакто плана им. СъЗДАВАНЕ НА ПРОБЛЕМ-ВЪВЕЖДАНЕ НА РЕШЕНИЕ(чипиране+електронни пари и нулиране на задлжения+контролиран хаос и нов световен ред) УРАаааа а а а не пардон УЖАС и Фашистка диктатура. Изпълнението на този девиз ни чака ако спим и не противодействаме "Един Райх, Един Фюрер, един свят"+геноцид+евгеника+златен милярд( т.е. 6-милярда ако приемем, че сега сме 7).

А от къде този мастит евреин знае, че ще има кибератака!!!??? Явно, те са "хакерите".

Бил и Майкрософт май продават нещо като коли без спирачки! Натрупаха луди пари от Уиндоуса, а сега - оправяйте се! Не става така! Искаме защитена ОС, иначе излиза, че го правят нарочно за още пари (което най-вероятно е истината)! За съжаление , обаче няма кой да им потърси сметка!

Тъкмо биткойна стигна 1600 долара и ей го на, решение на проблема с невъзможността банките/правителствата да контролират криптовалута :)

.... дир-а, подлоги на илюминатите, спрете с промиването на мозъци, за да не съжалявате!

Само аз ли виждам съмнително съвпадение между скока в цената на биткойна и кибер атаката, която ползва точно тази криптовалута за изнудване?

Кои я очакват? Тези които я организират ли? Не е трудно да прогнозираш когато знаеш какво трябва да се случи.

Колкото пъти съм ползвал антивирусна толкова пъти не след дълго съм преинсталирал май антивирусните са една голяма врата за да ти направят компютъра видим и достъпен за неканени гости. Аз имам 2 компа единия е за работа и няма интернет ( махнах му лан картата) и прехвърлям с флашка каквото е нужно а другия съм му закрил камерата и му махнах микрофона. Може би съм параноик но съм по спокоен

По принцип - правилно, но не-достатъчно. Прочети за Stuxnet, Flame и свързани с тях.

Не изключвайте умишлена атака за да накарат хората да минат на новият Майкрософтски буклук

M$ упреква правителството?!?! А кой е сътворил това подобие на ОС?! Банда идиоти!

Подобие на ОС??? Я ми кажи защо другите, като са толкова хубави имат общ пазарен дял по 8%?

Американските бок-ци още ли не са обвинили Путин..... Между другото този вирус се оказа че е създаден в NSA и се използвал отдавна. Явно и NSA също са се занимавали с изнудване........Типично за терористична държава.. Следете Сноудън и Уикиликс

Мани го Сноудън. То за "обективните" медии от години е нормал;но да раздухват кой "изтекъл" информацията и колко било лошо това, но не раздухват какво се съдържа в тази информация. Била тя политическа, икономическа и т.н. Което всъщност е далеч по-скандално от това кой я е разпространил.

Да бе да. Пари да изнудвате юзерите с проверки за лицензен софтуер имате, а пари да си назначите читави специалисти да ви оправят софтуера - нямате, а?

Май не сте разбрали, че поне тази версия вече е спряна. Ако пуснат нова, изгорелите ще са още повече.

Няма да се случи такава атака, защото ще им бъдат хванати следите. Трябва да са много тъпи, за да се покажат през следващите две години. Освен това "резултатите" от предишната атака изискват анализ.

Не разчитай на това. Голяма част от компютрите притежават вируси, но не сигнализират за това. Всеки компютър може да е такъв и при включването му да започне разпространение, заразявайки околните. Затова е трудно да се хване кой е първоизточника, а валутата Биткоин е непроследяема.

...Очакват днес по-силна глобална кибератака... ---- всички кибер и не кибер атаки за са дело на европата и америката! затова да ом обявим воина и да ги окупираме и да въведем ред! да разтурим и 00-нетото и да го заместим с 00-датото!

Изумява ме безкрайно некомпетентната организация на критични данни. Аз дето от мен нищо не зависи архивирам редовно и ползвам няколко машини, а те ....

няма да ти помогне

за нещастие си прав до голяма степен! интернетата е виндоусите и т.н. са като тресавище!

Ти си архивирай регулярно критичните данни, пък нека влезе вирус. Дори и да "изпуши" харда, ще се купи нов. Но ще си имаш всички данни, а те са много по - ценни.

Защо реши, че става въпрос за некомпетентност? Как реши, че архивирането и ползването на няколко машини ще тиреши проблема с кражба на данни?

Хаха, ти да си от специалистите, които са проектирали някоя пробита система? Първо криптиране на данните на локалния компютър и кражба на данни са две съвсем различни неща и подходите са съвсем различни. Второ троянецът действа само на локалния компютър на който се подвизава някой като теб и е въпрос на време да се пробие независимо от политики, които човечетата като теб ще отхвърлят на секундата като ограничение на свободата. Малко ще му е трудно на сисадмина, който по начало в повечето случаи е спомагателна бройка да ти наложи да не инсталираш на гьотере и да ти ограничи достъпа до сайтове, примерно със софтуер. Затова се прави отделна машина, с ограничен достъп на хора и без интернет и без споделени ресурси и всичко важно отива там - там троянецът въобще няма достъп и там важните данни следва да са дублирани