Агенцията се позовава на съвместно разследване на Организацията на обединените нации (ООН) и Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Една година е продължило разследването въз основа на единодушно решение на Съвета за сигурност на ООН. То обхваща девет нападения в седем района.

Установено е, че две от нападенията са били извършени от правителствените сили, а едно - от ИДИЛ. ООН и ОЗХО не са успели да стигнат до заключение кой е отговорен в останалите шест случая.

Сирийските правителствени сили са пуснали от хеликоптери хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и в Сармин на 16 март 2015 г. според разследването.

И двете селища се намират в граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб, която почти изцяло е под контрола на ислямистки бунтовници.

Разследващите са събрали достатъчно информация, за да заключи, че ИДИЛ е единствената организация, която е имала способността, мотивите и средствата, за да използва горчичен газ (иприт) в град Мареа, в северната провинция Алепо, на 21 август м. г.

През 2013 г. сирийското правителство се съгласи да унищожи химическия си арсенал в съответствие със споразумение, договорено с посредничеството на Русия и Съединените щати, припомня Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи сделката с резолюция, в която пише, че при нарушения ще наложи санкции в съгласно Глава 7 от Устава на световната организация.

Изводите от разследването са създали условия за конфронтация в Съвета за сигурност по въпроса дали трябва да бъдат наложени санкции на виновниците.

Въпросът вероятно ще изправи едни срещу други Русия, основен поддръжник на режима на Асад, и Китай, от една страна, и САЩ, Великобритания и Франция, които подкрепят сирийската опозиция, от друга.

Постоянните представители на трите западни сили в ООН осъдиха сирийските власти за химическите атаки, установени в разследването. САЩ призоваха да бъде потърсена отговорност на извършителите.

САЩ проверяват за цивилни жертви на своите ВВС

Отделно Министерството на отбраната на САЩ разследва за възможни цивилни жертви при американски въздушен удар в Сирия, предаде Франс прес.

Агенцията цитира съобщение на Централното военно командване на страната (Сентком), което отговаря за Близкия изток.

Атаката, извършена във вторник, близо до бастиона на ИДИЛ Рака, била насочена против оръжеен цех.

Пентагона допуска, че при въздушния удар може да е била поразена цивилна кола и пътниците да са били убити.

Не е рядкост цивилни да влязат в периметъра на експлозия на ракета, след като тя бъде изстреляна от въздуха, тъй като понякога са й необходими до 45 секунди, за да достигне целта, пояснява АФП. Операторите на дронове обаче могат да променят траекторията в последния момент.

САЩ са признали, че са убили 55 цивилни при въздушните удари, които започнаха да нанасят срещу "Ислямскя държава" през 2014 г., припомня Франс прес. Според много наблюдатели обаче тези данни са силно подценени.

Министерството на отбраната разследва и два въздушни удара край Манбидж (на 19 и 28 юли), които може да са причинили цивилни жертви.