Комисията беше създадена по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП, като мотивите бяха твърденията за намеса на политици и дипломати от Турция, както и че български партии прокарват интересите на Руската федерация. Това се случи след раздора в ДПС, при който лидерът Лютви Местан бе отстранен от поста.

По този повод говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова направи официално изявление, в което заяви, че са се запознали с решението за създаване на Временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

"Нелепостта на тази ситуация личи и от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята от злото. Преди това – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не помни, може да си освежи паметта", каза тя.

Захарова допълни, че за тях остава само да недоумяват какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за суверенното си съществуване.

Според нея въпросът не е в това, че започват да се замислят и да напомнят за това, което руснаците са направили за България.

"Ние никога не бихме направили такова нещо. Но когато се появят подобни нелепи и абсурдни органи, които се опитват не да изяснят нещо, а предварително да утвърждават неверни неща, разбира се, че не е лошо да припомним нашата обща история. Възниква опасението, че в българското общество, подхранвано от такива парламентаристи, може да започне „неомаккартизъм*“, каза още Захарова.

По думите й цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че "прословутата" комисия бе създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от "османско иго".

Според говорителката това е в дисонанс с планираните и вече провеждащи се празнични мероприятия, като например изложбата в Държавната Дума на гравюри от Руско-турската война.

Тя подчерта, че на тържествената церемония по откриването, в присъствието на депутати от двете страни, са звучали "искрени думи за тесните връзки, дружбата и братството на нашите славянски народи."

В отговор на журналистически въпрос дали наистина смята, че българският народ е неблагодарен и не става ли дума само за политиците, Захарова отговори:

"Не би ми и хрумнало да кажа за неблагодарност на българския народ. Говорих за това, че на тези политици, общественици, които стоят зад подобни инициативи, им липсва историческата памет, за да са благодарни, че моите сънародници, давали живота си, в това число рамо до рамо с българските си братя, са го направили за България".

Говорителката на Външното министерство изтъкна, че са принудени да реагират на "такива абсурдни и, честно казано, страшни стъпки" като създаването на подобни комисии. По думите й това е опит да се заведе младото поколение на България в "информационна гора", като да се подаде изкривена информация за съвместната ни история.

При създаването на комисията преди дни съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов предложи да се разследват "и други държави" и по-точно - САЩ. Идеята беше отхвърлена.

*Маккартизъм (идва от името на американския сенатор Джоузеф Маккарти) - политическо течение в САЩ от втората половина на 20-ти век, насочено срещу комунистите и крайнолевите.