Организаторите на “Свещ за човечност” във Facebook са около 30-ина журналисти, блогъри и приятели.

Мотивите им са, че някои хора се постарали тези дни да запалят огъня на омразата в България.

"Но н
яма да успеят. Да им покажем, че има друг, по-силен огън – този на човечността и на желанието да помагаш, не да нараняваш. Ако вярвате, че добротата е по-важна от омразата, запалете свещ тази вечер на прозореца си, на площада пред църквата “Св. Неделя”, където и да сте, в който и да е град или село, излезте на площада и запалете свещ в 20,30 ч.", се казва в изявлението.

Причината да се избере площад "Света Неделя", е че от там се виждат и Синагогата, и Джамията.

Призовава се да се запали свещ и за бързото оздравяване на 20-годишната студентка Виктория, която бе нападната от алжирец, и за наръгания сириец край бежанския лагер във “Военна рампа”.

Над 800 души са потвърдили присъствие и съпричастност с идеята до 15 ч.

Миналата неделя в София се проведоха два протеста срещу имигрантите след нападението в София. Младежи нападнаха баща с дете от ромски произход.

Днес вътрешният министрът Цветлин Йовчев предупреди, че ако се разрасне ксенофобска вълна, това ще доведе до рана в обществото, която ще зарасне трудно.

"Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, ще ни излязат в средносрочен и дългосрочен план много скъпо", ще имаме сериозен репутационен проблем, коментира вчера премиерът Пламен Орешарски протестите срещу бежанците.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу петима души за подбуждане към расова омраза и дискриминация. Сред тях е и известният от контрапротестите Бисер Миланов - Петното.

Образувано бе досъдебно производство и срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и неизвестни засега лица за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.