Днес при главния прокурор е постъпил сигнал от Българския хелзинкски комитет (БХК) за извършени престъпления по време на протестното шествие, организирано от ВМРО – БНД в неделя заради нападението над 20-годишната Виктория Христова от нелегален имигрант. 

Вижте снимки от шествието>>


Сигналът е изпратен по компетентност на Софийска районна прокуратура, която незабавно е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 320 от НК - явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора, и по чл. 162 - подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. 

"Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за „изчистване на града“, за предприемане на „действия по самозащита“ и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди“ за „въвеждане на ред“, се казва още в официалното съобщение

Съвместно с МВР е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред, засилено полицейско присъствие в столицата и действия спрямо всички лица, за които такива основания са налице, уточниха от прокуратурата.

От БХК пък обявиха част от призивите, отправяни по време на шествието, в което участваха и други националистически организации, както и футболни запалянковци:

  • "Призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората".
  • „Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо".
  • "Българската нация не може и не трябва да си позволява да се превръща в катун и заден двор на Европа!  За нелегални имигранти ние някога имахме граница, на която се стреляше, когато нямаха право да влизат в България".
  • "Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства". 
  • "Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди".

"Според информацията на сайта на ВМРО-БНД от вчера оратор на събитието е била Елена Ваташка от Сдружението на българските футболни привърженици", каза БНР ръководителят на правната програма на БХК Маргарита Илиева.

По-рано премиерът Пламен Орешарски призова гражданите да се въздържат от ксенофобски настроения, защото ще ни излязат много скъпо.