За решението на генерала са били информирани президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.

Причината за решението си ген. Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на избрания за президент генерал Румен Радев, отбелязва агенция "Фокус".

Сега той дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.

По повод рапорта Попов е пояснил пред щаба на отбраната, че "Моралът винаги стои над властта".

Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната, според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът на републиката.

Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари 2016 г., а на 1 май беше произведен в най-високото българско военно звание пълен генерал.

Във военната си кариера е преминал през всички длъжности, започвайки от младши пилот на изтребител.

Народни представители изразиха в парламента изненадата си от подадения рапорт на генерал Константин Попов, съобщи БТА.

Зам.-председателят на НС Красимир Каракачанов (ПФ) посочи, че не знае какви са причините за решението на генерала. Той определи Попов като "достоен български офицер, много грамотен, квалифициран, много добре запознат със състоянието и проблемите в армията".

Вицеадмирал Пламен Манушев (ГЕРБ) заяви, че не е очаквал от ген. Попов такова нещо. "Не го приемам, той има отговорност към българската армия", заяви Манушев. Той посочи, че генералът не му е казал нищо, а са приятели.

Военният министър Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната ген. Константин Попов.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев."