Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Причините са както в неизяснения състав на този продукт, така и в действащия Регламент (ЕО) N 726/2004 на Европейския парламент и на Съвета, обясняват оттам.
Според този нормативен документ всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания, се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по т.нар. централизирана процедура. Разрешението за тяхната употреба се издава от Европейската комисия.

Изпълнителната агенция по лекарства ще направи проверка дали неразрешеният за употреба препарат се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени глоби до 50 000 лв. Освен това ще бъде спряно разпространението му.

През лятото на 2010 г. Продан Христов, който е откривател на лекарството, за което се твърди, че лекува рак, заяви, че е спрял производството му. Тогава той коментира, че ако лекът бъде регистриран в България, на което много държи, е готов да започне отново да го произвежда.
Той отказал на македонци, които искали да го регистрират.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че не може да лобира за регистрирането на продукта като лекарство. По думите му Христов трябва да успее да убеди здравните власти в ефективността на откритието му и тогава то да бъде регистрирано.