Днес той откри петата национална среща "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика", предаде БТА.

До септември би трябвало да се извършат законови промени, за да може Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реимбурсира ваксината, обясни Кунчев. Той не уточни в какъв процент ще се реимбурсира тя, но изрази надежда да е почти на 100%. Идеята е имунизирането да се извършва от личните лекари, допълни експертът.

Заделените за целта средства в бюджета на Здравната каса са 2 млн.лв. С тях се очаква да бъдат обхванати около 10 хиляди момичета на възраст около 12 години.

През декември миналата година депутатите приеха да бъдат отделени 2,5 млн. лева за ваксини по национална програма за профилактика на рака на маточната шийка. Това стана при приемане на второ четене на промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
Предложението направи депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. Тогава той посочи, че ракът на маточната шийка е едно от сериозните заболявания срещу което има ваксина, ползвана в повече от 20 държави в ЕС. По думите му тази ваксина ще се поставя на момичетата, родени през 2000 г.
Специалистите препоръчват ваксините да се поставят в по-ранна възраст, преди момичетата да започнат да водят полов живот и да са изложени на риск от предаване на вируси.

В началото на април т. г. здравният министър Десислава Атанасова прогнозира, че до няколко седмици може да влезе в сила проект за борба с рака на маточната шийка. Това стана ясно след среща с национално представените пациентски организации.

Две профилактични ваксини съществуват срещу болестта, като и двете се продават в българската аптечна мрежа. До момента са продадени 35 хиляди дози, каза доц. Милко Сираков от АГ-болница "Майчин дом". Имунизирането се извършва трикратно, като цената на една доза към момента в аптека е 150 лв. По думите му в света са поставени 80 млн. дози.

Доц. Сираков е категоричен, че в продължение на 9 години, откакто се използват ваксините, не са наблюдавани сериозни нежелани реакции. Той посочи, че според математически модел имунитетът след ваксинирането се запазва един и същ в продължение на 20 години.

В България, както и в останалите новоприети страни в ЕС, случаите на рак на маточната шийка са два пъти повече в сравнение със старите държави-членки на съюза. Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка, сочи още черната статистика.