Оставката на Добрев вече е разписана от премиера Бойко Борисов, но ще изпълнява тази длъжност до сряда, предаде БТА.

Мотивите за решението засега не са ясни. Д-р Кирил Добрев беше от екипа на подалия оставка министър Стефан Константинов, но е останал да работи няколко седимици в името на приемствеността, обясни само Атанасова, цитирана от БНР.

По този начин в Министерството на здравеопазването ще останат само двама заместник-министри - Десислава Димитрова и новоназначеният д-р Минчо Вичев.
Досега Вичев беше директор на русенската болница, където Атанасова преди години е работила като юристконсулт. Той също е гинеколог, както и Константинов. Сега Вичев ще поеме ръководството на направление "Медицински дейности" в здравното ведомство, за което досега отговаряше Добрев.

Атанасова поясни, че няма да се назначава заместник-министър, който да отговаря за лекарствената политика, тъй като тя самата ще поеме цялата отговорност за нея. Министърът вече обяви, че това ще бъде един от приоритетите й.
До неотдавна този ресор държеше Гергана Павлова, която бе отстранена от премиера заради скандала с цените на медикаментите, които в съседни държави се продават 2-3 пъти по-евтино.

До две седмици може да влезе в сила проект за борба с рака на маточната шийка, заяви Десислава Атанасова след срещата с национално представените пациентски организации, предаде БГНЕС. В държавния бюджет са предвидени около 2 милиона лева за финансиране на борбата с това специфично онкологично заболяване.

Пациентските организации са предложили на министъра на здравеопазването да се увеличи тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка, предаде БТА. Сега "таванът" е 2 хиляди лева, а пациентите предлагат той да се увеличи на пет хиляди лева.
Министър Атанасова и пациентите са се обединили около идеята да се създаде законодателен механизъм за събиране на дължимите и неплатени здравноосигурителни вноски на над един милион неосигурени българи.

И двете страни подкрепят идеята да отпадне процедурата "избор на екип", както и плащането на такса за придружител в болница.

Атанасова посочи, че според нея трябва да има промяна в състава на Изпълнителната агенция "Медицински одит", като в него да бъдат включени експерти и юристи. Тя не уточни кого ще назначи за ръководител на агенцията. Неотдавна директорът й доц. Златица Петрова беше освободена от Стефан Константинов.