Завишени нива на радиация са открити в мляко и спанак в японските префектури Фукушима и Ибараки, близо до авариралата атомна електроцентрала,  съобщи по-рано правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от Франс прес, на която се позова и БТА. 

Преди дни Европейският съюз препоръча на страните да започнат да проверяват за радиация в храните, внасяни от Япония.
В случай че бъдат установени по-високи от допустимите нива на радиация, те са задължени да информират ЕС.

Италия вече обяви, че ще ограничи вноса на японска риба, хайвер, водорасли, соев сос и зелен чай. Всички стоки ще бъдат подлагани на радиационни проверки. Русия също засилва митническия контрол.

Имаме оборудвана лаборатория, която може да изследва за радиоактивност в хранителните продукти, коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
Единственото, което сме внасяли оттам, е риба. За миналата година, както и за тази до момента, нямаме такъв внос”, обясни той.

Следи от радиоактивен йод са открити във водата от водопровода в Токио и в други селища, съобщиха по-късно Франс прес и ИТАР-ТАСС. Радиоактивен йод е открит във водата в пет централни префектури на остров Хоншу - Токио, Сайтама, Чиба, Гума и Точиги. Радиоактивен целзий е открит във водопроводната мрежа в две префектури - Точиги и Гума. Министерството на образованието и науката обясни, че равнищата на тези вещества не оказват въздействие на човешкото здраве.

Японските власти междувременно препоръчаха на хората, живеещи близо до авариралата атомна електроцентрала, да взимат йод, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Йодът може да се използва като превантивна мярка против рак на щитовидната жлеза в случай на излагане на радиация при ядрен инцидент.