Министърът на културата на Обединеното кралство Луси Фрейзър заяви днес, че Гърция трябва първо да признае британската собственост над скулптурните групи от Партенона - "Мраморите на Елгин", които се намират в Британския музей, а едва след това те биха могли да ѝ бъдат дадени на заем, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, на която се позова БТА.

През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните отношения.

В отговор на запитване в парламентарната комисия по култура, медии и спорт днес Фрейзър заяви: "Управителите на Британския музей са отговорни за артефактите, те са придобити законно и нямаме никакво намерение да променим закона във връзка с тези въпроси. Предметите понякога се дават назаем, но това, което е основно, е да бъде призната собствеността им".

Запитана пряко дали подкрепя даването на скулптурите назаем, тя отговори: "Смятам, че е много важно гръцкото правителство да признае, че предметите принадлежат (на Британския музей) и са придобити законно".

Скулптурите от античния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга съществена част е в Музея на Акропола, а отделни фрагменти са в други европейски музеи. 

Президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу каза миналия ноември, че "събирането на мраморите (скулптурите - б.р.) е искане на страната почти от основаването на гръцката държава... и такова, което през последните години - и считам това за много важно - срещна разбирането и признанието на международното обществено мнение, на британското общественото мнение. И това е може би най-голямата печалба. Има някои въпроси, които не се решават автоматично, а трябва време".

Премиерът Кириакос Мицотакис сравни притежанието на "Мраморите на Елгин" от Британския музей с това картината "Мона Лиза" да бъде разрязана на две. Точно това според него се е случило със скулптурите от Партенона и по тази причина Гърция продължава да лобира за сделка, която по същество би представлявала партньорство между Гърция и Британския музей, но би позволила скулптурите да бъдат върнати в Гърция, където хората да им се наслаждават в първоначалната им подредба.

На това говорител на британския премиер Риши Сунак отговори миналата есен, че британското правителство "няма никакви планове да промени закона, който забранява скулптурите от Партенона да напуснат окончателно Британския музей" и смята, че "лондонската институция е правилното място" за тяхното експониране.

По това време (28 ноември 2023 г.) се случи и отказът на Риши Сунак да се срещне с гостуващия в Лондон гръцки премиер Мицотакис. Отказ, който Атина тълкува като липса на уважение не само към Мицотакис, но и към цяла Гърция.

И още:

Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция >>

В началото на тази година гръцкият министър на културата Лина Мендони обеща да предостави на Британския музей ротационни изложби на гръцки съкровища в замяна на връщането на мраморите от Партенона.

"Нашата позиция е ясна", каза Мендони, цитирана от специализираното издание artnet. "Ако скулптурите бъдат събрани отново в Атина, Гърция е готова да организира ротационни изложби на важни антики, които да запълнят празнотата." Тя добави, че всички артефакти, предоставени на Обединеното кралство, "постоянно ще подновяват интереса на международните посетители към гръцките галерии на Британския музей".