Цветанов е разпоредил проверка заради информацията, според която сред крупните дарители например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки.

"Нека излезе проверката, за да видим кои са лицата, управлявали тези дружества, има ли някакви съдебни регистрации за тях, дали са разследвани и дали колегите са направили нарушение на заложените критерии, свързани с даренията", добави вицепремиерът, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

Преди време анонимен полицай разказа, че има списък с автомобили на няколко фирми дарителки, които да не бъдат спирани от полицаи. После стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения при 2.1 млн. лв. за цялата 2008 г.

"Смятам, че правилата за даренията, които обявихме преди по-малко от 2 седмици, са функция от работната група, за да направим по-голяма прозрачност, да изработим правила и всеки един да се съобразява с тях", заяви Цветанов. Той посочи, че чрез проверката ще се види кои са лицата, управлявали дружествата, които са дарявали на МВР, и дали сред тях има разследвани.

"Критериите са залостени. По никакъв начин не искам да се правят подобни асоциации, защото ви уверявам, че в дейността на министерството такъв подход няма. Има подход да въдворяваме ред и законност и всички да се съобразяват с това”, увери вътрешният министър.

Попитан дали МВР ще върне даренията, ако се окаже, че дарителите са разследвани или криминално проявени, той каза че не може да говори за хипотетични неща, когато те са "много виртуални".

По думите му специализираната операция „Защитените”, при която бяха задържани 10 души, опитали да оберат банков клон на ДСК в София, е била една от темите на голяма оперативка в МВР.
„Коментирахме, че всичко необходимо, като веществени доказателство, ще бъде готово. Надявам се, че това, което ще поиска прокурора, ще бъде подплатено с необходимите доказателства и със събраното като временна разработка”, каза министърът.

Според него, престъпниците в България започват от най-ниското ниво, а после се издигат в йерархията и извършват по-дръзки и по-тежки обири или престъпления.
Той отбеляза, че в предисторията на „Наглите” всички са били автокрадци, след това са ставали "грабежаджии", а накрая са стигнали до отвличания на хора и печалба от това.