"Операцията се нарича „Защитените”, защото в повечето случаи задържаните са известни и контактували с полицията, но са освобождавани от съда при всеки случай на задържане, тоест те са под защитата на съда", каза министър Цветанов, цитиран от "Фокус".

Снощи около 23 часа крадците са пристигнали пред клона на ДСК на площад „Александър Батенберг” и са започнали заглушаване на СОТ, нещо ги е притеснило, избягали са и са се върнали около 00.10 часа. Групата е започнала да кърти камерите на сградата. След 00.30 часа се задействал локален СОТ, който е накарал бандата да тръгне да бяга, посочи министър Цветанов.

Групата била оборудвана с две таксита. Едното такси е имало апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции, а другото е било оборудвано с апаратура за заглушаване на СОТ- системи.

Задържани са Мишо Кривия, Сашо Кюстендилеца, Ники Куфара, Любо Гъзара (задържан при обир на столична верига магазини, а после пуснат от съда), Васко З., Илиян Хрътката, Иван Т., Пешо Крадеца, Калин В. и Стоян Мозъка.

Всички лица са лидери на локални организирани по-малки престъпни групи. Сега те се бяха събрали, за да направят един много голям удар, съобщи министър Цветанов на пресконференция по повод акцията. Сумата, която се е намирала в банката, е била много голяма – над милион, уточни още той.

Задържаните при операция „Защитените” са наблюдавани от месец-месец и половина. Това е една от най-известните криминални групи, най-добре подготвената група на някогашния люлински клан в престъпността, хора около Джиджи, каза министър Цветанов.

„Искам да благодаря на Лазар Груев, за това, което призова българските съдии, да се отчитат пред медиите как и по какъв начин те са взели решенията си”, каза Цветанов. По думите му следващите операции на МВР ще бъдат назовавани с имената на съдиите, които са пуснали крадците преди това под парична гаранция.

Повече от един месец обирджиите изготвяли подход към клона на банка ДСК.

"Ние знаехме те с какви средства разполагат, за закупуването на техника. Те разполагат с техника, с която много строителни фирми на запад биха се гордели", съобщи заместник-директорът на Главна дирекция „Криминална полиция” Георги Арабаджиев.

„За месец и половина, ние опитахме по нов начин, с нов подход, да подходим спрямо лица, които са били задържани и имат съпричастност. Имахме и щастлива случайност, че тези лица подготвяха да направят удар. За да не успеят, ние хвърлихме страшно много усилия и малко средства във финансово изражение", каза той. Лицата са изключително обиграни. Те са от активния криминален контингент, специализирани в кражбите, касоразбиванията и грабежите. Най-малкото съмнение по отношение на това, че ние знаем за тяхната дейност, нямаше да доведе до успеха от тази нощ, каза още Арабаджиев.

„Това беше една много добра операция. От самото начало бях информиран и аз. То половината от тази група съм ги арестувал и аз”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод акцията. Той бе категоричен, че е крайно време тези хора да получат осъдителни присъди за много дълго време.

Последна актуализация в 19.21 часа