МФ предлага ограничаване на обезщетенията на служителите на МВР при пенсиониране до 10 заплати (от 20) и на отпуските до 20 дни (от 30). Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите.

Пред главния вход на ведомството се събраха много служители от всички столични РПУ-та, които чакаха от сградата да излезе министърът на финансите Владислав Горанов или министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, които дадоха съвместна пресконференция относно проектобюджета на вътрешното ведомство.

Вижте снимки>>>

Част от тях блокираха движението по ул. „Г.С. Раковски” между улиците „Славянска” и ул." Ген. Йосиф Гурко", предаде "Фокус".

Главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов се опитаха да успокоят протестиращите полицаи. Комисар Костов съобщи, че утре в 8.30 часа при премиера Бойко Борисов ще са вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов.

Полицаите, дошли пред сградата на МФ, обаче заявиха, че ще останат там, "докато е нужно".

Комисар Костов ги призова да се разотидат и да пуснат движениетозащото настройват обществото срещу полицията, но служителите на МВР отказаха и му отговориха, че ги поставят пред свършен факт.

Протестиращите се разделиха на две групи, като едната от тях остана на кръстовището между ул. „Славянска” и ул. „ Г. С. Раковски”.

Другата част от полицаите блокира кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” при Софийския университет. При преминаването им покрай сградата на Нaродното събрание протестиращите ръкопляскаха и скандираха „Боклуци” и „Мишоци”.

Малко след 17.30 ч. двете групи от протестиращи служители на МВР се събраха пред СУ „Св. Климент Охридски“. Групата , която бе останала на ул. „Славянска” бе посрещната от колегите си с аплодисменти. Служителите на МВР отказват да си тръгнат към момента, не казват и дога ще продължат действията им.

Протестиращите са около 300 души. Преди минути те се съгласиха да пропуснат през кръстовището на бул. „Васил Левски” и „Цар Освободител” един тролей, в който е пътуват възрастни болни хора. Иначе единствените превозни средства, които се пропускат през кръстовището са колите на Спешна помощ, съобщи bTV.

Протестиращите не са облечени с униформи, тъй като днес не са били на работа.

Полицаите заявиха, че вълната от напускащи тепърва ще се увеличава. Рапорт за пенсиониране и за излизане от системата подават и хора на ръководни постове, обясниха протестиращите.

По неофициална информация на Дарик шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора.

Синдикатите обмислят общонационален протест на 8 ноември.

Протести и блокади в страната


В Хасково е блокиран централният бул. "България" и сградата на Областната дирекция на МВР, съобщи БНР.

Протестиращите са излъчили контактна група, която води разговор с директора Ангел Цанков. На импровизиран митинг по-рано днес, той прикани служителите си да проявят разбиране с думите: "Всички искат, но държавата няма възможности". Очаква се протестът да се премести на АМ "Марица" и движението към Турция ще бъде изцяло блокирано, уверяват служителите на реда.

Недоволни служители на полицията са блокирали АМ "Тракия", проходите Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и някои областни дирекции на МВР.

Полицаите във Велико Търново се събраха на спонтанен протест пред районното управление в 17.30 часа, предаде БГНЕС. Служителите на реда протестират не само заради възнагражденията, които предстоят да им бъдат отнети, но и срещу лошите условия на труд. Протестиращите споделят, че нямат униформи, нямат бензин за колите, които буквално се разпадат, както и зимни гуми за тях. Най-фрапантното е, че преди началото на зимния сезон те налагат най-много глоби на шофьорите именно за това, че карат без такива гуми.

Всеки момент се очаква да започне и протестът на полицията в град Стара Загора.

Освен това полицаите ще блокират и граничните пунктове с Турция. Те възнамеряват да спуснат бариерите, което ще доведе до дълги опашки на граничните пунктове.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и протестите в МВР.