Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите.

Това обявиха на съвместна пресконференция финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният Румяна Бъчварова. Двамата коментираха броженията сред полицаите относно предстоящото приемане на бюджета за МВР и МО.

Синдикатите в МВР заплашиха с масови протести, включително с блокиране на пътища. Към тях се присъединиха и служители към затворите. Някои синдикални лидери в МВР дори заплашиха да арестуват Горанов, а други от затворите го поканиха да боядиса килия.

Структурата на бюджетите на силовите ведомства е стигнала до там, че 95 на сто са разходите за възнаграждения, а само около 5 на сто за издръжка, каза финансовият министър. Имаме относително голям бюджет от над 1 милиард за МВР, същевременно служителите са принудени да работят в ограничени битови условия, без възможности за нова и модерна техника, автомобили и въоръжение, добави той.

Владислав Горанов заяви, че оттук нататък има два сценария - или да се оптимизират плащанията за тези, които са административен персонал и да се финансират същите системи за подобряване на работа, или да се приеме, че системите за отбрана и сигурност са недофинансирани и да се променят приоритетите на държавата.

"За следващата година се предвижда немалък дефицит от 1,8 млрд. лв. С тези суми нашата държава ще задлъжнее безвъзвратно", обясни Горанов.

Той отново припомни, че след края на приватизацията всички дефицити се финансират с дългове, които плащат данъкоплатците. Според Горанов всяка година МВР получава 250 млн. лв. допълнително от бюджета в края на годината.

Румяна Бъчварова обясни, че при намаляване на обезщетенията за служителите на МВР държавата ще спести около 25 млн. лева на година в полза на бюджета.

"Това са средства, съпоставими с 30% издръжка на МВР. Не искаме да се противопоставяме на служителите", заяви Горанов. Той обясни, че с тези пари може да се закупят техника и нови автомобили за сектор "Сигурност" и да се подобрят условията на работа.

Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни, каза министърът на вътрешните работи.

"Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри", добави тя.

По думите й, ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО с всеки месец ще се задълбочава дефицитът в системата. Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите до степен, че те стават невъзможни за решение.

"45 хил. души има в момента в МВР - едно изключително голямо министерство, в което на различни нива са съчетани различен тип дейности, тежка администрация. Логиката е да подредим функционално най-добре вътрешната структура на МВР, за да може служителите да работят по-добре", коментира Бъчварова.

Не мога да обвиня тези, които подават оставка, добави министърът и се обърна към колебаещите се дали да напуснат с думите да си дадат сметка, че макар и да остават с по-малко обезщетения, те получават сигурност и възможност за развитие, възможност да работят при по-добри условия.

И двамата министри припомниха, че бюджетът се приема от парламента и в момента тече само обществено обсъждане.

Опозиционните партии от БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят промените.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и протестите в МВР.

Свикан Съветът по отбрана

Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия, съобщиха от военното ведомство.

Основната тема на заседанието, което ще се състои утре, ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на България.