По мнението на Калфин 2 месеца са вариант, ако се видят дългосрочни промени.

Социалният министър Ивайло Калфин призова депутатите за съгласие по дългосрочни решения за пенсионната система. Ако промените започнат сега, трябва да свършат след 15-20 години, смята той.

Според Калфин, ако политици, синдикати, работодатели не намерят съгласие, гарантират "една пенсионна система, която ще кара на куц крак и ще гарантира мизерия на хората, които получават пенсии".

"Хора, които сега излизат в пенсия, плащат голямата цена на пенсионната реформа от 1999 г. Затова съм против рязкото увеличаване на възрастта, защото тези хора ще трябва да поемат още по-голяма тежест. Но съм и против замразяването на сегашната ситуация, която е път, който води до никъде. С тази система ние гарантираме на хората ниски пенсии", посочи Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

"Ако няма съгласие от социалните партньори и партиите, остават с 4 месеца вдигане на възрастта за пенсия по действащото законодателство", посочи Калфин.

Той изрази съгласието си за криминализация за неплащане на социални осигуровки. Калфин обясни, че пенсията на тези, които се пенсионират предсрочно, ще бъда намалена с 0,4%.

Реакции против увеличение на възрастта

Не ни устройва никакъв вариант, различен от нулево нарастване на възрастта за следващата година и от тук нататък вече - търсене на решения за по-дългосрочен хоризонт. Това хората могат да преглътнат, друго не могат. Това, наистина, е максималният компромис, с който всички трябва да си дават сметка в държавата, че може да бъде направено, заедно с другите мерки, за които говорихме за повишаване на приходите, каза шефът на КНСБ Пламен Димитров.

След срещи в парламента той обяви, че събира все по-голяма подкрепа за замразяване на възрастта за пенсиониране. Такава днес му дадоха БСП и ПФ.

Според ПФ не може да се увеличава пенсионната възраст на население, което намалява средната продължителност на живота. Валери Симеонов определи мярката като нонсенс

Нашето виждане, както и на синдикатите, е че тази година трябва да е нулева за пенсионната реформа, каза Михаил Миков, председател на БСП.

Плавна промяна

Заместник-министър Николай Николов, чийто работен приоритет е пенсионната система заяви, че е за плавен вариант на нарастване на пенсионната възраст и изравняване на възрастта за мъжете и жените в една по-далечна перспектива.

"Не може да приемем предвиденото нарастване с 4 месеца за възрастта, защото от 2000 г. увеличаваме възрастта и стажа драстично", каза той.

По думите му увеличаване на възрастта с 2 месеца дава възможност за по-плавна и предвидима промяна в пенсионната система. 

Приетият бюджет

Парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той предвижда минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2013 г. от упражняване на съответната трудова дейност като самоосигуряващи се лица да е:
  • на лица с доходи до 5400 лв. - 420 лв., при доходи от 5400,01 до 6500 лв. - 450 лв.;
  • на лица с доходи от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 500 лв.
  • при доходи над 7500 лв. - 550 лв.
Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители ще бъде 420 лв.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2015 година ще бъде 7,20 лв.

През 2015 година паричното обезщетение за отглеждане на малко дете ще остане 340 лв., а еднократната помощ при смърт на осигурено лице е 540 лв.