Това той декларира пред журналисти в парламента във връзка с предстоящите днес протести.

Вицепремиерът Ивайло Калфин припомни, че миналата година в сектора средната възраст за излизане в пенсия е била 52 години и 8 месеца, сега предложението е тя да нараства плавно - с по два месеца, и след 13 години да достигне 55 години.

Не може за една група от обществото да има изключения, защото няма да имам аргумент да обясня на другите защо за полицаите се прави компромис за възрастта, обясни Калфин, цитиран от БТА. 

Освен това, полицаите щели да загубят договорените социални придобивки, ако пакетът от мерки не се приеме и се разпадне.

"Всяко разумно предложение съм готов да разгледам още един път, водил съм много разговори със синдикатите в системата и в пакета има доста приети техни предложения без тези за сваляне възрастта за пенсиониране", подчерта Ивайло Калфин. 

И категорично добави отново, че това точно искане няма как да бъде удовлетворено.

Полицаи и надзиратели излизат на протест срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Днес и утре са планирани шествия в столицата, а от неделя – и палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

„В сектор „Сигурност“ има проблем !“, под това мото ще се проведе протестът. Причина за недоволството са и редица социални проблеми в сектора, каза Генади Тенев от бургаската секция на полицейската Синдикална федерация.
Полицаите не са получавали униформено облекло през последните 2 години, намалени са допълнителните им трудови възнаграждения, изисква се отпуските да бъдат изработвани.

Социалният министър днес отново ще има среща със синдикатите от системата в МВР. Той е поканен на разговорите в сградата на ведомството от колегата си Румяна Бъчварова.

Основанията за полицейския протест имат по-друг характер, по-скоро да се покаже сила срещу новото ръководство. Така министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира недоволството на полицаите.

Министърът добави, че ръководството на ведомството се опитва да намери диалог с протестиращите и са надява да постигне разбирателство поне по някои от темите.
Не сме частна структура, която сама да решава какво да прави, съобразяваме се с изискванията на бюджета, не мога да спра никого да протестира, допълни министърът.

АНКЕТА: Да се въведе ли възраст за пенсия в МО и МВР?