Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че протестите започват още в петък:

"Ще започнем от 17.00 часа до МВР и пред него. Ще минем, както обикновено, в шествие по някои софийски улици. Ще продължим в събота по същия начин, отново от МВР през парламента, като след това от неделя нататък вече ще има доста по-ограничен брой, но ще поддържаме присъствие пред парламента, като засега поне нямаме дата за край".

Основното ни искане е свързано с пенсионната реформа, уточни пред „Фокус” Попов. Той уточни, че настояват за тригодишен гратисен период във връзка с готвените промени в пенсионната система. Той посочи, че най-сериозните проблеми в МВР са три.

Извадили сме ги от основния, от големия куп проблеми. Те трябва спешно да се решат”, категоричен е синдикалистът.

По думите му първият проблем е командироването до турската граница във връзка със специализираната операция, която тече там.

Сред проблемите ни е и натрупването на голям по обем извънреден труд и дори надхвърляне на рамките, които законът позволява – 280 часа годишно. Това вече е пряко нарушение на Закона за МВР. Има такива случаи и те никак не са малко", добави Попов.

Третият проблем е свързан със структурните реформи, които или са тръгнали или скоро ще тръгнат, но вървят тихо, скришом, под масата, без синдикатите да са информирани какво става.

"Имам предвид това, което се случва в групата „Спасителна дейност” в Пожарна безопасност и защита на населението. Нашата информация е, че тръгнал един процес на унищожаване на професията спасител на практика. Официално нямаме нищо по въпроса. Неофициално хората се насочват към длъжности за пожарникари”, каза Валентин Попов.

Той посочи като четвърти и производен на останалите три проблемът със социалния диалог в министерството, който, по думите му, „куца”.