Неотдавна правителството съобщи, че ще предложи те да излизат в пенсия, след като навършат 53 години.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обаче обяви пред БНР, че е много възможно в окончателния вариант на реформата ще бъде записано искането на синдикатите - полицаите, работещи на терен, ще излизат в пенсия на 50 г., а всички останали – на 53 г. В момента полицаи и военни трябва да са изпълнили само изисквания за стаж, за да вземат пенсия. 

Очаква се текстовете да бъдат гласувани от Министерския съвет в сряда.

Най-вероятно това ще бъде включено в законопроекта. В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Това е направено доста плахо към момента. Аз бих приветствал съответните ведомства да направят разграничение на видовете труд”, коментира Калфин.

В петък стана ясно, че след нови разговори със синдикати и работодатели, кабинетът ще ревизира идеите си за увеличаване на осигуровките и за вдигане на възрастта за пенсиониране на работещите тежки професии от първа и втора категория.

Срещу повишаването на осигурителната тежест се обявиха работодателските организации, а промени в предложенията за категорийните работници искат синдикатите, тъй като хората, работещи тежки професии, са и основните им членове. В окончателния вариант за пенсионни промени вероятно ще бъде заложен ръст на осигуровките с по 1 процентен пункт през 2017 г. и 2018 г. вместо вече предложеното повишаване с общо 4.5 пункта за 12 години.

Управляващите обмислят по-малък ръст на възрастта за пенсиониране на работещите в тежки условия в първа и втора категория труд. Вероятно ще бъде прието предложението работещите първа категория труд да се пенсионират 10 години по-рано, а не 8 години по-рано от редовната възраст, а работещите във втора категория да се пенсионират 5 години по-рано, а не 3 години по-рано от редовната възраст, която според планираната реформа трябва да достигне 65 години.

Все още не е декларирано съгласие по пакета с промени в пенсионната реформа”, коментира Калфин.

Той каза, че по някои теми синдикатите и работодателите имат резерви, но се надява те да бъдат преодолени до сряда.

Консенсус имало по отношение на промените за инвалидните пенсии. При тях се предвижда освен експертиза от ТЕЛК, хората да получават такава и от комисия към Националния осигурителен институт (НОИ), която да казва дали заболяването им позволява да работят и какво. Така трябва да се ограничи отпускането на инвалидни пенсии на хора, които всъщност могат да извършват определени професии.

АНКЕТА: Да се въведе ли възраст за пенсия в МО и МВР?