Областният управител на Ловеч Пенка Николова чрез Районния съд - Ловеч, обжалва постановление на Районната прокуратура, с което е прекратено наказателното производство, водено срещу неизвестен извършител за незаконен добив на кондензат край село Деветаки, съобщават от областната администрация.

В жалбата си Николова припомня, че на 28 май 2016 г. вечерта пет лица, с установена самоличност, са отишли с моторни превозни средства до сондажа "ИЕ-2 Деветаки". Отвъртели спирателен кран, започнали да точат от сондата газов кондензат и да го пълнят във варели и туби. Натоварили съдовете с енергийния продукт в автомобил с установена регистрация и тръгнали да се прибират.

По пътя били спрени от полицаи.

Автомобилът бил иззет, както и туби и варели, съдържащи общо 1350 литра течност. Съгласно назначената експертиза течността представлява газов кондензат, получен от втечняване на газовата фаза при добива на нефт и газ, и съгласно Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ представлява енергиен продукт.

Както е приел и прокурорът, газовият кондензат е изключителна държавна собственост по силата на Конституцията на България и Закона за подземните богатства.

Областният управител счита за необосновано заключението на прокуратурата, че отнетият от държавата газов кондензат е отпаден продукт.

Това, че в момента газовият сондаж не се експлоатира, не води до трансформацията на подземното богатство - изключителна държавна собственост, в отпадък, се казва още в жалбата.

Сред мотивите на Николова е и установеният вече факт, че някои от лицата многократно са точили от сондата газов кондензат. Не е съобразена и обществената опасност на деянието, тъй като след прекратяване на експлоатацията му, сондажът е бил консервиран и ограден, но в резултат на множество случаи на нерегламентирани добиви от сондажа, загражденията са били разрушени. Констатирано е и замърсяване на околната среда, доказано с необходимите документи.

Според областния управител са налице достатъчно данни за това, че посочените лица са отнели чужда движима вещ - 1350 литра газов кондензат - изключителна държавна собственост.

Тези и други мотиви на областния управител, описани в жалбата, са основанието за искане на отмяна на прокурорското постановление и връщане на делото за продължаване на наказателното производство, допълват от администрацията.