Около 23.20 ч. на 14 декември Златев навлязъл с джипа си "Мерцедес" в ул. „Бисеров“ в Дупница, преминавайки през спуснатата бариера на полицейското управление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той е тестван за алкохол, като дрегерът показал 1,71 промила в издишания въздух.

Районната прокуратура в Дупница е образувала досъдебно производство срещу Златистия по обвинение в извършване на три престъпления - шофиране в нетрезво състояние, противозаконно повреждане на чужда недвижима вещ, извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Пред разследващите Златистия обяснил, че припаднал и изгубил контрол над автомобила си. Това, че се забил точно в полицейска бариера, е въпрос на карък, оправдал се той, пише "Струма". Обясненията му обаче не били приети от съда, който постановил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Назначени ка химически и технически експертизи.

Миналата година Злати Златев бе освободен предсрочно от затвора, където излежаваше присъда за показното убийство през 2003 година в центъра на Дупница на Любомир Мантарков.

Пиян, Златев застреля с пушка-помпа бизнесмена зрелищно пред десетки очевидци на 23 ноември 1997 година. Първоначалната присъда от 12 години, постановена през 1999 г. от Кюстендилския окръжен съд, беше намалена на 4 години след обжалване пред Софийския апелативен съд, който прие, че Мантарков е предизвикал Златков да стреля.

На 6 февруари 2003 г. обаче наказателен състав на Софийския апелативен съд осъди Златков на 18 години лишаване от свобода при първоначален усилено строг режим. Присъдата бе потвърдена от Върховния касационен съд.

Кой е Златистия?

Страшилището на Дупница е роден на 24 юни 1967 г. Изпратен е в дисциплинарна рота по време на казармата си заради кражба в Кюстендил през 1987 година, пише "Капитал". Той е един от босовете на ВИС-1 в Дупница през 1990 г. Събира мощна група, която рекетира в Дупнишко, Благоевградско и Банско. Според полицейски източници е участник в канал за крадени автомобили.

От ВИС го изритва Васил Илиев, комуто омръзнали вечните побоища и скандали на наместника му. След това Златистия се представя ту за човек на СИК, ту за човек на “Корона инс”. Срещу него има 10 висящи дела, три от тях са образувани през 1990 г. за изнасилване и отвличане, за грабеж и измама. Те са обединени в едно. Заради това дело Златев е арестуван, но след това е освободен под гаранция.

През 1991 г. Златистия отново е арестуван за кражба и грабеж, но пак е пуснат под гаранция. Отново е арестуван за побой и заплаха за убийство през 1992. През следващата година е прибран зад решетките за изнасилване в столицата и следва ново освобождаване под гаранция. Отново е задържан през 1994 г. за рекет на търговеца Марин Янев от с. Пиперово.