В интервю за Нова телевизия той коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратура:

Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.

Той добави, че е наясно за недостатъците на тази институция, както и за дефицитите в способността на МВР да разследва. Бил и с ясно съзнание и за това, че "всесилният в очите на гражданите" ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но също така и с това, че "някак си оправдателните присъди станаха много”.

По повод втората оправдателна присъда за бившия депутат от ДПС Христо Бисеров Цацаров изрази убеденост, че прокуратурата си е свършила добре работата по делото за данъчни и валутни престъпления. Ако имало основания срещу присъдата - то причината била в съда.

"Прокуратурата да е използвана като бухалка, за да не говори Христо Бисеров? Не мисля, че това е така", каза той и бе категоричен, че прокурорът няма защо да бъде наказан, защото това би означавало да има наказание и за съдиите, чиито присъди се отменят.

Цацаров коментира и искането му за сваляне на имунитета на депутата от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали. Причината е, че той е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява” полицаи, спрели бус с футболния отбор на ромите от Самоков.

Вчера Методиев сам се отказа от имунитета си.

Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звънял и по-нагоре, но и това ще го уточним”, заяви Цацаров.

Главният прокурор каза още, че разделението на страната на две медийни империи е решение на крупни политически и икономически планове. Според него това не е свързано с престъпление и не зависи от прокуратурата.

На мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски в Дубай?", допълни той.

По думите му й двамата са проверявани от НАП и не са открити нарушения.

По повод информацията, че синът на министъра на културата Вежди Рашидов има къща за гости в Австрия, Цацаров пък каза.

"Ако НАП установи, че има несъразмерност на доходите и Сметната палата реши, че са налице несъответствия и пак трябва да сигнализира, естествено е, че ние ще реагираме", каза Цацаров.

Първоначално Рашидов отричаше, че синът му има хотел, каквото беше съобщено, без да каже, че става дума за къща за гости, едва по-късно той призна това.

По повод искането за оставката му заради намеса в работата на журналист от БНТ обаче главният прокурор защити министъра:

"Аз внимателно проверих имената на хората, които искат оставката на Рашидов. Това са хора, които се занимават само с искане на оставки, хора, които не са направили и една десета от това, което Рашидов е направил и хора, близки на министър, който седи в същата зала, в която седи и Рашидов".

За войната в Слънчев бряг и Митьо Очите

Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов, за когото се твърди, че е бил близък с оцелелия при стрелбата в Слънчев бряг Димитър Желязков – Митьо Очите.

Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател”, заяви Цацаров по повод думите на следователя, че няма нищо общо с Очите.

По думите на главния прокурор обаче самото функциониране на комплекса Слънчев бряг създава предпоставки за престъпност. Според него той е нещо като икономическа и административна държава в държавата.

"Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в Слънчев бряг. Става дума за война за територия, за контролиране на търговската дейност", добави Сотир Цацаров.

Преди два дни охранители на дискотека в кукорта, за които се твърди, че са свързани с Желязков, са пребили турист след скандал.