Мярката, взета в сряда, следва проверката на ръководството на прокуратурата след престрелката в Слънчев бряг на 8 юни т.г., когато Желязков беше ранен, а негов охранител – убит.

Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров, който информира, че Христов вече е с повдигнато обвинение за използване на служебното положение с цел облага.

Разследване против Иван Христов, заподозрян за връзки с криминалния контингент, започна още в средата на юни.

Тогава Сотир Цацаров поясни в Бургас, че заведение, което се свързва с Христов, е проверено от НАП, а действа и звеното „Антикорупция“, което разследва магистрати.

„Подобен начин на работа, на живот и на демонстрация от представител на съдебната власт е недопустим и след като е бил толериран толкова време на местно ниво, ние ясно показваме, че това няма да продължи по никакъв начин“, увери Цацаров.

Днес следователят Иван Христов увери в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви, че не поддържа никакви отгношения с Митьо Очите от 2003 г. "Никога не съм вземал пари от него, но мисля, че действително има хора, които му помагат", добави той.

"Нямам негови телефони, нито координати, нито желая да имам такива, нито съм търсил контакти", каза следователят, според когото тезата, че има връзки с Желязков "се поддържа от осъдените убийци" и е "долна клевета".

На въпрос кой тогава пази гърба на Желязков, Христов припомни поговорката "крадецът вика: "Дръжте крадеца" и добави, че трябва да се търси сред "тези, които вече две седмици насочват журналистите към мен", например определени служители на МВР.