Наказанието е заради разкриване в книга на Шешел на самоличността на 11 защитени свидетели, участващи в основния процес срещу него.

"Книгата нарушава заповедите за защита на свидетелите, издадени от съдебния състав", заяви съдията пред лидера на Сръбската радикална партия. Той се усмихваше на съдебната скамейка, докато четяха присъдата му, предаде БГНЕС.

На 24 юли 2009 г. Международният трибунал осъди лидера на сръбските радикали на 15 месеца затвор за разкриване на самоличността на трима защитени свидетели. Освен това през май тази година, когато вторият процес за неуважение към съда бе вече в ход, трибуналът повдигна ново обвинение против Шешел за това, че въпреки нареждането на съда не е свалил от страницата си в Интернет свои книги и документи, в които е публикувал поверителна информация.

В ход е и главният процес против Шешел за разпалване на национална омраза и подстрекателство към престъпления против несръбско население в Хърватия, сръбската област Войводина и Босна в периода 1991-1993 г. Този процес започна на 7 ноември 2007 г. Срещу него са повдигнати девет обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за преследване, убийство, мъчение и жестоко отношение.