В края на април т.г. Бургаският окръжен съд осъди на 11 г. затвор граничния полицай и го лиши от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 13 г. Тогава прокуратурата обяви, че случаят е особено тежък, тъй като мъжът е служител на МВР. По-късно граничният полицай бе дисциплинарно уволнен.

Стоянов обаче обжалва и делото влезе в Бургаския апелативен съд в края на юни. Изненадващо обаче по време на заседанието апелативният прокурор Емил Христов поиска по-ниска присъда, като обвинението срещу Костадин Стоянов да бъде преквалифицирано, като деянието да не се счита за "особено тежък случай".

Апелативните магистрати решиха да намалят наложеното наказание на бившия граничен полицай от 11 на 7 години затвор. Съдът отмени присъдата в частта, в която подсъдимият е признат за виновен, че е причинил смъртта на детето на „пешеходна пътека“ и го оправда да е извършил деянието на пешеходна пътека.

С решението на въззивната инстанция е намалено и наложеното на Стоянов наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 13 на 9 години.

Бургаският апелативен съд е възприел изводите на първоинстанционния съд, че случаят е особено тежък и подсъдимият следва да отговаря за по-тежко наказуемото престъпление по транспорта от обикновените случаи на тези престъпления.

Костадин Стоянов е прегазил Красимира в пияно състояние и употреба на наркотици, в комбинация на алкохол и канабис.

Апелативният съд посочва, че подсъдимият е извършил деянието съзнателно непредпазливо, тъй като конкретните количества алкохол и наркотични вещества не могат да попаднат в организма му без неговото знание и воля, и по делото липсват данни за принудителното или несъзнателното им приемане.

"Деецът самонадеяно е мислил, че може да предотврати пътнотранспортното произшествие и вредите от него. Той е имал дългогодишен опит като водач на лек автомобил, познавал е пътя, защото почти ежедневно е пътувал по този маршрут, но очевидно приетото количеството алкохол комбинирано с наркотик го е направило негоден да контролира автомобила и траекторията му на движение до удара с бебешката количка", пишат в мотивите си магистратите.

Нарушаването на конкретните три правила за движение от Костадин Стоянов обаче не е умишлено, а непредпазливо – самонадеяно, счита Апелативният съд.

За извършеното деяние законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Като е наложил наказание 11 години затвор Окръжният съд го е определил близо до установения максимум.

Апелативният съд намира това наложено наказание за несправедливо завишено и като такова се явява несъответно на извършеното престъпление, и следва да се намали.

"Налице са редица неотчетени или подценени от първоинстанционния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж в и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение", пишат още апелативните съдии.

Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че подсъдимият е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5.

Според настоящата инстанция, наказание лишаване от свобода за срок от 7 години се явява справедливо.

Присъдата трябва да се изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Решението на апелативните магистрати обаче подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.