Това се случва три месеца след като е произнесъл една ефективна, две условни присъди и десет административни наказания с глоба по делото за радикален ислям, предаде БГНЕС.  Вижте повече за присъдите >>>

След прочитането на присъдите, пред съда имаше вълнения – жители на ромската махала "Токайто" в Пазарджик протестираха, след като стана ясно, че най-тежката присъда – 4 години затвор, е издадена на Ахмед Муса Ахмед, техен съгражданин.

От мотивите на съда става ясно, че той е признат за виновен в това, че от март 2008 до октомври 2010 година е членувал в организация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, ръководена от Саид Муутлу, имам на Сърница и също осъден по делото.

Организацията си е поставяла за цел извършване на престъпления по глава Първа от НК, а именно - проповядване на антидемократична идеология - идеологията на салафитското направление на исляма, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода.

За това си деяния Ахмед Муса Ахмед е получил една година ефективна присъда, но тъй като има предишна условна присъда за три години и е извършил престъплението в срока на изпитание, тя се прибавя.

Имамът на Сърница Саид Муутлу е признат за виновен в това, че от март 2008 до октомври 2010 година е проповядвал в Сърница антидемократична идеология - мотивите изреждат същите характеристики, както в първото определение. Той е ръководил организацията, в която членуват и останалите подсъдими, повечето от които се отърваха с административни наказания и глоби.

Присъдата му е десет месеца затвор, условна. Сред останалите обвиняеми, които с решението на съда са осъдени да плащат глоби в размер от 2 до 3 000 лева, са имамите на Смолян, Мадан, Рудозем, с. Кочан, с. Лъжница, Благоевградско.