Във фейсбук са обявени сборни пунктове, в София той е при метростанция НДК, паметника Алеко, на бул. Витоша в 18.30 ч., а тръгването в 19.00 ч.

Шествието ще премине по бул. Витоша до църквата „Света Неделя“, от там по бул. "Дондуков" до Министерски съвет, после по булевард "Цар Освободител", през градинката пред Народен театър.

Организаторите на протеста припомнят, че на 28 декември Министерски съвет "отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление!" Те изтъкват "какво е важно да знаем за това решение":

1. То е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.

2. То погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.

3. То застрашава едно от най-ценните природни места в България.

4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

5. В него липсва предложение за втори лифт.

6. То не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен.

7. То не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района.

8. То не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско.

9. То не решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите.

10. То създава юридически хаос.

Протести освен в София са организирани и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Според инициаторите - коалицията "За да остане природа в България" решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин като отваря врати за изсичане на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.

Уникалните еко системи на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България, изтъкват природозащитниците.

Периодично протести провеждат и местни хора от Банско, Разлог, Симитли. Те се обединяват срещу "зеления рекет" и "зелената мафия" и се обявяват категорично за разширяването на ски зоната над Банско.

В този град от 18.30 часа от сдружение "Бъдеще за община Банско" ще протестират срещу опитите да се спре развитието на района. Протестиращите отново ще блокират пътят Е-79 на разклона за Симитли.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?