Това съобщи заместник-апелативният прокурор на Варна Илия Николов, цитиран от Дарик радио.

Варненската прокуратура е отменила частично постановление на Окръжната прокуратура в Разград, с което е прекратено наказателно производство срещу Узунов и е наредила той да бъде обвинен по чл.282 от Наказателния кодекс.

По думите на Николов през декември 2001 г. Венелин Узунов е подписал анекс със сметопочистващата фирма в Разград, според който от общинския бюджет са платени на „Шеле България" над 20 000 лева за ремонт на общинска сграда, предоставена на фирмата. Направил го е еднолично и без решение на Общинския съвет.

В основния текст на договора за ползване на имота обаче всички ремонти са за сметка на ползвателя. Апелативният прокурор счита, че с подписването на анекса са нанесени значителни вредни последици за общинската хазна.

В постановлението си Николов припомня на разградските прокурори, че на 29 декември 2011 г. изтича давностният срок за престъплението, наказанието за което е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Разследването срещу Венелин Узунов, който стана съветник на президента Георги Първанов през 2009 г., започна след сигнал на Центъра на неправителствените организации в Разград през 2007 г. и неколкократно бе прекратявано и връщано за доразследване.