Каракачанов обяви намеренията на Патриотичния фронт след консултации с президента, предаде БНР.

Лидерът на ВМРО уточни, че ако първата и втората политическа сили не успеят да сформират правителство, НФСБ и ВМРО са готови да поемат тази отговорност.

Според Конституцията, ако и втората по големина партия не състави кабинет, държавният глава връчва мандат на трета политическа сила по избор.

"За нас е по-важно да бъдат очертани ясните приоритети пред нацията и да има програма за управление на следващото българско правителство. Не сме претендирали за никакви министерства, за нас политическото участие на нашите лидери във властта не е от значение", добави Каракачанов, цитиран от БТА.

Той заяви още, че все още не са получили декларацията за управление на ГЕРБ и Реформаторския блок и очакват да я видят, за да преценят доколко съвпада с техните виждания за приоритетите пред бъдещия кабинет и каква да бъде позицията им.

Докато течаха разговорите с Патриотичния фронт, в които освен Каракачанов участваха Данчо Хаджиев, Борис Ячев и Юлиан Ангелов, пред сградата на "Дондуков" 2 се самозапали млада жена.

Каракачанов коментира, че хората са предизвикани за подобни действия от досегашния политически модел.

"Не може да продължава по същия начин управляващите да бъдат толкова безчувствени към проблемите на хората, свързани със социалната сфера, безработицата, ниското заплащане, лошото здравеопазване, емиграцията на млади хора", каза още лидерът на ВМРО.

ББЦ: Готови сме да предложим експерти за кабинет

Сутринта президентът проведе среща и с представители на "България без цензура". В нея участваха Светлин Танчев, Кънчо Филипов, Румен Йончев и Любен Дилов - син от парламентарната група на партията, която носи друго име - "Българския демократичен център".

Засега не можем да кажем как ще гласуваме за кабинет, тъй като не е ясно какви ще бъдат приоритетите му, заяви пред журналисти Танчев.

"Имаме желание да се запознаем с документа, който ще бъде изготвен от ГЕРБ и РБ. Ще гласуваме, само ако преди това имаме програма. Няма да вземем в зала решение дали ще натиснем "да" или "не" - това е абсурдно", добави той, цитиран от БГНЕС.

Танчев подчерта, че все още очакват покана и или да им бъдат изпратени тези приоритети, но било очевидно тези, които ги пишат, не били наясно какви ще бъдат.

На въпрос дали премиер трябва да е Бойко Борисов или може и друг да заеме този пост, Танчев отвърна, че още след изборите от партията му са казали, че това не е най-важният въпрос, а каква ще е програмата, която ще се изпълнява в следващите 4 г.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че са склонни премиер да бъде Радан Кънев от РБ, но днес политолози коментираха, че това едва ли ще стане.

От ББЦ са готови да предложат имена на експерти за министерски постове във всяка област.

Решаващо за подкрепата им ще е залагането като приоритет на създаването на Министерство на електронното управление, защото смятат, че така ще бъде изкоренена корупцията и широкото чувство за безнаказаност. 

Партията на Николай Бареков би подкрепила следващия кабинет и при положение, че се работи за отваряне на работни места, реформи в здравеопазването и съдебната система, но най-належащият приоритет е бюджетът, за да не бъде държавата на ръба на банкрута, подчерта Танчев.

На въпрос дали от ГЕРБ търсят подкрепата им той отвърна:

"Водим някакви разговори, но все още не е така, както ние искаме да бъде - да седнем на масата, да кажат приоритети и да търсим общото". Не виждаме към момента ГЕРБ с някой да са седнали и да са се разбрали. Всички го чакаме".

Утре в президентството са предвидени разговори с Реформаторския блок и ДПС, а в сряда - с БСП и ГЕРБ, с което консултациите ще приключат. Те започнаха в петък, когато държавният глава разговаря с АБВ. От "Атака" отказаха да участват.

Според Конституцията, след като президентът връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да предложи на президента състав на министерския съвет. Ако това се случи, държавният глава ще предложи на Народното събрание да гласува новия кабинет.