„Знаете, че Киро Шкафа беше част от групата на "Наглите". По стечение на обстоятелствата и някои от правните възможности той беше извън килията. Ако беше в следствения арест, мисля, че щеше да чуе присъдата си за дейността си като част от групата на отвличанията", бе категоричен МВР шефът.

„Що се касае до хазартния бос (б.р. убитият в столицата Йордан Динов), бих казал, че разследването е в много начален етап . Самият факт, че отиваш на уговорена среща сутринта, в себе си носиш 32 000 лева и 5000 евро. . . Не знам какви са били мотивите, за да носиш тези пари толкова рано сутринта и да отиваш на среща с бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Но, разбира се, разследването ще докаже абсолютно всички обстоятелства, за да може колкото е възможно по-бързо да бъдат разкрити тези две убийства" добави Цветанов.

Междувременно с мълчаливо шествие и палене на свещи пред сградата на полицията в Благоевград над 200 приятели и близки на Йордан Динов, разстрелян показно в центъра на София на 4 април т.г., поискаха справедливост, предаде БГНЕС.

Срещу Динов е имало работа на МВР още през 2004 г., обясни министър Цветанов. „Има множество актове, които са направени от съответните компетентни органи - както от данъчните, така също и от Комисията по хазарта. За голямо съжаление, доколкото колегите ме информираха, те са останали несъбираеми, това са сериозни суми. Това е част от изградения манталитет на ненаказуемост, лицата, които се занимават с незаконна дейност, защото дори и за хазарта също има съответни разпоредби, които са свързани с плащането на определени данъци. „Имаше акции срещу т. нар. черно тото, и то по-специално в Гоцеделчевско, ако когато бяха задържани няколко лица. Впоследствие техните мерки бяха променени, те са на свобода. След това пък имахме една друга операция, която беше проведена само преди няколко месеца. Знаете, беше хванат български гражданин, който като муле беше използван точно от един от тези, организаторите на черното тото в Гоцеделчевско", добави МВР шефът.

„Можем действително да се чувстваме удовлетворени от тежките осъдителни присъди, които получиха "Наглите". И това, което прокуратурата заяви много ясно, е, че ще протестира оправдателните присъди за тези, които бяха част от групата", пък каза Цветан Цветанов пред БНТ. И обясни личната си ангажираност с проблема: „Това беше един сериозен проблем, който стоеше пред държавата. Това бяха част от негативите, които трупаше страната ни. Тя загубваше инвеститорския интерес и се представяше като несигурна държава от гледна точка на това, че всеки по всяко време може да бъде отвлечен и може да бъдат поискани определени пари. Трябваше да предприемем адекватни мерки, за да не допускаме това да се случва повече, и най-важното е да задържим групата със съответните доказателства".

Недейте да смятате, че престъпността изведнъж рязко ще спре - добави Цветанов.  "Трябва да се усети силата на държавата, бързият съдебен процес, осъдителни присъди, които да играят своята превантивна роля, защото в последните 20 години, моделите за всички тези млади хора, които израснаха в България, всъщност не бяха общоприетите ценности, в които ни възпитават нашите родители, а всъщност бяха ценности....в които всъщност те копираха от мутрите заради тази безнаказност", коментира министърът.

„Българската организирана престъпност, след като влязохме в демократичните процеси и след като имахме либерализация на визовия режим, доста от тях се интегрираха много бързо в ЕС и отпаднаха всякакви граници, за да могат те да работят заедно с техните представители и партньори от подземниия свят. Голяма част от това, което се генерира като престъпност в страните от ЕС, се връща обратно в България и тя се инвестира, и то предимно в хотели и всичко, което е свързано с бъдещ доход, който може да бъде бял бизнес от съответните представители на организираната престъпност, обясни той, цитиран от "24 часа".