Депутатите в Държавната дума - долната камара на парламента, в която управляващата партия "Единна Русия" има мнозинство, одобриха Медведев с 299 гласа "за" срещу 144 "против". Няма въздържали се при гласуването.

За кандидатурата на Медведев гласуваха всички депутати от "Единна Русия" (общо 238), плюс всички депутати от Либерално-демократическата партия (общо 56). Против Медведев гласуваха депутатите от Комунистическа партия на Руската федерация (общо 92) и мнозинството от депутатите от "Справедлива Русия" на Сергей Миронов. Петима от съпартийците на Миронов все пак подкрепиха Медведев въпреки призивите на своя лидер да гласуват против, уточнява ИТАР-ТАСС.

Вчера досегашният премиер Владимир Путин положи клетва като президент на Руската федерация и веднага предложи на парламента кандидатурата на Медведев. С това завърши размяната на постовете между двамата лидери.

След като бе одобрен от парламента, Медведев обеща като премиер да работи с всички политически сили.
"Като председател на правителството ще бъда открит за общуване с всички политически сили. В това виждам своя политически дълг. Възнамерявам да работя, без да пестя сили, за да изпълня всички тези обещания, които президентът и аз дадохме в хода на последните политически събития", каза още новият премиер.
След това Путин подписа указ за назначаването му.

За втори път в историята на Русия бивш държавен глава става премиер. Преди четири години Владимир Путин застана начело на правителството след два последователни президентски мандата.

Фракцията Комунистическа партия на Руската Федерация (КПРФ) по-рано днес обяви, че ще гласува против кандидатурата на Дмитрий Медведев. „Олигархическият курс напълно се изчерпа и провали”, заяви лидерът на партията Генадий Зюганов пред журналисти.

Лидерът на националистите Владимир Жириновски обаче не се обяви срещу Медведев. „Дайте да се съгласим. Днес е празник (в Русия има почивни дни заради Деня на победата - 9 май - б.р.). Не трябва да отхвърляме кандидатурата на човек, който още не е встъпил в длъжност. Нека поработи малко. Нали на сватбата не казваме на невестата, че женихът е лош”, каза той преди гласуването.