Основният спор между участниците в преговорите, които се водят от края на миналата седмица, е върху текста, който позволява застрояване на горски терени без смяна на предназначението им.
Според коалиция "За да остане природа в България" текстът е "лобистки акт", обслужващ икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда, предаде БНР.
Организацията "Природата за хората и регионите", която участва в неделната блокада на път Е-79 в подкрепа на новия закон, обаче настоя за премахване на бюрократичните пречки за развитието на туризма, включително и промяна на плановете за управление на природните паркове.

Законът за горите няма да бъде гледан в Народното събрание, докато не се постигне пълен консенсус между спорещите страни, е заявил премиерът Бойко Борисов на днешната среща. Това съобщи за “Фокус” Филип Цанов от „Природата за хората и регионите” и добави, че Борисов направил остро изказване срещу монополите.

Борисов е разпоредил на ПП ГЕРБ да подкрепят ветото на президента и законът да започне да се разглежда в парламента текст по текст от първо и второ четене нататък, предаде bTV.
Парламентарнта група на ГЕРБ ще подкрепи ветото на президанта Росен
Плавнелиев за Закона за горите, потвърди и председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, цитирана от БНТ. По думите й законопроектът, съгласно процедурата, ще се върне все едно за първо четене в комисията по земеделие в парламента.

На срещата Бойко Борисов е казал, "че не дава на никой да петни името му, че има отношения, или че защитава интересите на олигарсите в какъвто и да било сектор. Категорично каза "защо вие не казвате на обществеността, че единствено при нашето правителство горският фонд се е увеличил с десет процента, по данни на Евростат". Че имаме най-добре съхранена територия, че той е бил най-ангажиран с опазването на околна среда, местил е блатни кокичета, правил е прегради за птички по магистралите, трасета за животни", разказа още Цанов, цитирайки премиера.

Борисов дал пример, че положението на Витоша е трагично - "разрушени сгради, опоскани постройки, няма къде да изпиеш едно кафе".

Според Цанов, земеделският министър Мирослав Найденов заявил, че държавата е категорична, че няма да допусне приватизация на горския фонд и на територии.
После се съгласиха на някакъв междинен вариант, частично, за срок от 30 години, след което територията се връща на държавата, добави той.

След срещата Найденов обяви, че все пак има сближаване на позициите горите да остават държавна собственост, но в определени територии да се издава право на строеж за определен период, предаде Дарик радио.
Тази мярка ще върви и с намаляване на таксите за инвеститорите.

Гражданските организации предложиха действащ механизъм за подмяна на старите ски-съоръжения на Витоша с нови, но в рамките на съществуващите трасета, разказаха от "За да остане Природа" в съобщение до медиите. Филип Цанов не се съгласил с нито една от предложените точки.

"Вече съвсем ясно прозира мотивацията на лобистите зад промените и това, че те не обслужват интересите на обикновените скиори/бордисти и общините, а интересите на „Витоша Ски“ АД, която искаше да заобиколи Плана за Управление на Витоша и да застрои по-голяма територия от парка, превръщайки я във второ Банско", пише още в съобщението.

Следващата среща е във вторник в Министерството на земеделието и храните.

"С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна, вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението", коментира днес президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод наложеното вето.
"Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация", добави държавният глава.

Очаква се ветото на президента върху Закона за горите да бъде гласувано тази седмица.

Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница, на контрапротест в защита на Закона за горите.
Те настояха правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия. Протестът завърши с падане на колене на пътното платно.

Кметът на курортната община Сапарева баня Сашо Иванов заяви, че протестите ще продължат, докато парламентът не продължи започнатите промени в Закона за горите.
Дано държавата да не се огъне от този екологичен рекет, извършван върху държавните институции. За нас не е нормално една шепа хора, получаващи милиони евро от външни организации, да манипулират общественото мнение в страната, допълни Сашо Иванов.

В сряда „Природата за хората и регионите” ще проведе митинг от 12 до 13 ч. на пл. "Народно събрание" в София.