"Сега спирам закона, след което ще има широко обществено обсъждане. Нито "Орлов мост" е правилно да бъде затварян, нито е законно, това е основен международен път. В Парламента е мястото, където се дават доводи", посочи Борисов, цитиран от БТА.

По-рано протестиращи срещу наложеното вето затвориха главен път Е-79 в района на Симитли при отбивката за Банско за 15 минути. В понеделник това ще направят при Дупница за 10 минути  жители на Сапарева баня. Те посрещнаха премиера на входа на игрището при стадион "Бончук" в града и се заканиха да затворят пътя.

Борисов призова всички да изкажат мнението си - и онези, които искат инвеститори, развитие на туризма, и останалите, които имат притеснения по въпроса.
"Докато няма 100 процента консенсус по тази тема, аз няма да дам на депутатите от ГЕРБ да вкарат отново закона", каза премиерът.
Той допълни, че няма случай, в който да не се е съобразил с мнението на обществото.

"Няма да позволя мафиотите да лепят върху моето име определения. Най-корумпираните да казват, че ние сме го направили, ние, които сложихме и мораториум на заменките на гори, каза още Борисов и допълни: "На мутрите да им дадем шанс, това няма да го бъде - и на кокаинови крале и на "октоподи" и на "килъри", и на всякакви, каквито в момента са в ареста, нито на монополи и картели, които се опитаха да ни атакуват чрез страховете на хората".

Няма да допуснем организираната престъпност да диктува туристическия бизнес, заяви от своя страна в Бургас вицепремиерът Цветан Цветанов.

Народното събрание прие през седмицата спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Именно тази промяна в закона провокира хиляди природозащитници да блокират няколко дни движението в района на Орлов мост. В неделя те се събраха в района, но не за да протестират, а да засадят цветя на мястото на изпотъпканите от тях по време на протестите.

Те се уговориха в понеделник вечерта отново да се съберат на Орлов мост, за да покажат, че са непреклонни в исканията си.

В понеделник продължават и преговорите между правителството и представители на природозащитните организации по спорните текстове от закона.