Акцент са основните задачи за първите 100 дни на правителството:
  • провеждане на стабилизационни мерки;
  • коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социалното развитие;
  • създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области;
  • формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на програмните цели в диалог с гражданското общество.

В доклада се отбелязва, че от 100-те най-важни мерки, 83 са подготвени в сътрудничество с над 50 обществени съвети и работни групи, конституирани към министерствата и Министерския съвет.

Очаква се премиерът Пламен Орешарски да отчете пред парламента 100-те дни на управлението си в петък.

Нови мерки


До 2 седмици правителството ще приеме втория пакет от мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Вицепремиерът Даниела Бобева каза, че днес министрите са разгледали 88 предложения, които ще се съгласуват. Предложенията били направени след консултация с местната власт и министерствата.

Една от мерките е отпадането на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили.

Също така е постигнато съгласие за облекчаването на процедурата за издаване на винетни стикери на хора с увреждания, като ще отпадне необходимостта за ходене на място за получаването на стикера повече от веднъж. Тя ще облекчи над 150 000 души.

"100 успешни дни"

Бобева коментира, че първите 100 дни на кабинета са успешни и с уговорката, че все тя още няма 100 работни дни, предаде БНР.

"Когато направиш нещо хубаво, то се приема като нормално. Много работа сме свършили за тези 100 дни. Още повече работа сме започнали да вършим по отношение на сериозните структурни реформи. Бяха много интензивни и плодотворни тези сто дни в ключовите области, в които ние бяхме обещали - социалната област и в икономическата област, разплащането с бизнеса", обясни тя.

Бобева призна, че правителството изостава с антимонополното законодателство.


Семейното подоходно облагане


"Правителството не се е отказало от въвеждането на семейното подоходно облагане, но ангажиментът на кабинета е това да се случи до края на мандата", каза още вицепремиерът, цитирана от Дарик радио.

По думите й се работи по този въпрос, но въвеждането на подобен режим „не е толкова лесно".

Министерството на финансите публикува законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Проектът не предвижда въвеждане на семейно подоходно облагане и включва отмяна на облекчението за млади семейства с ипотечен кредит.
Проектозаконът е пуснат за съгласуване, като това не е окончателният му вариант.