Трябва да се оборудваме за бедствията на бъдещето, а не да реагираме, както в миналото, допълни еврокомисарят и препоръча страната да използва еврофондете за тази цел, предаде БГНЕС.

"Закупуването на самолет, който да е част от европейските модули на гражданска защита, ще бъде правилно решение. България попада в зоната, където се очакват в бъдеще по-високи летни температури и по-големи опасности от горски пожари. Гърците, хърватите се оборудваха с типове самолети - неголеми, които имат възможността да поемат вода бързо от малки язовири и реки, да я пренасочват така, че да може да работи почти както хеликоптер, да нацелва огнището на пожара", добави Георгиева, цитирана от "Фокус".
Тя уточни, че ако България закупи такъв самолет, той ще може да служи и на други държави в Европа.

По време на гасенето правителството отказа помощта на Израел, защото двата самолета, които ни предлагаха не били подходящи за гасене в такава местност.

Днес вътрешният министър Цветанов, който също бе в Бистрица, уточни, че е дискутирал с министър Нона Караджова евентуална възможност за средства по оперативна програма за подобна техника. Необходим ни е самолет с възможност за 10 тона вода, уточни той.

Еврокомисарят похвали пожарникарите и служителите на МО за добрата работа, но бе категорична, че не трябва да чакаме следващото бедствие, за да се направи организация за него.

Според нея е необходима също и доброволческа служба за цялата страна, каквато има в Софийската община, където хората били подготвени с техника и облекло.
"Организацията на доброволците за изгасяване на пожара над Бистрица беше относително добра, като се има предвид, че предварителна подготовка за тяхното включване не е имало. Имаше реакция от някои от доброволците, които казаха - „никой не ни посрещна, никой не ни организира” – и, честно казано, това е несериозна критика. Когато имате оперативна задача, най-важната цел е тези, които са подготвени, да се справят, да са задействани правилно и по места”, коментира Георгиева недоволството на доброволците от организацията на гасенето.

"Сърдечно благодаря на всички доброволци, независимо от упрека, който са имали към нас, защото това е солидарност и отговорна гражданска позиция. Благодаря им, независимо от това, че на моменти те са давали критична оценка за огнеборците, за военните, горските служителие", коментира и Цветан Цветанов.
Според него много от действията, които са се предприемали по потушаването на пожара, са останали незабелязани от доброволците, защото те са нямали поглед от горната страна - когато се е качвала техниката, изграждани са  просеките и линиите, по които после са пренасяни шланговете.

По-рано Цветанов съобщи, че още няма версия за причините за пожара на Бистрица. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че ако някой иска да създаде умишлено най-трудното за гасене място, ще подпали именно "Бистришко бранище".