Руският електронен вестник се позовава на бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Американският дипломат обяви в Туитър, че наближава оттегляне на Кисляк. Същото твърдение днес разгласи американското електронно издание „Бъзфийд“.

В Туитър Макфол пожелава на Кисляк всичко най-добро и добавя: "Харесваше ми да работим заедно, дори когато не бяхме съгласни един с друг".

Бившият посланик на САЩ изразява несъгласие с критиките срещу руския дипломат. По повод коментар, според който Кисляк се опитвал "да подкопае демокрацията" в САЩ, Макфол отговаря, че "наистина не смята така". Но бил готов да промени мнението си, ако се появят нови данни.

Източник на Интерфакс от външнополитическата комисия в Държавната дума съобщи през май, че за посланик на Русия в САЩ е одобрен Анатолий Антонов, зам.-външен министър на федерацията и бивш зам.-министър на отбраната, посочва "Газета".

Москва: Посланици се сменят планово

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова реагира на новината остро, без обаче да я опровергае изрично.

Захарова, цитирана от ТАСС, припомни, че решенията за връщане на посланик се вземат от президента на Руската федерация и поясни: „Това става планово, веднага след като е назначен нов посланик“.

Тя освен това подчерта:

„И ако бъде взето решение за назначаване на нов посланик в САЩ (а това е цяла процедура, заемаща няколко месеца, съответно за никаква спонтанност не става дума), то Сергей Иванович Кисляк, работил в САЩ 9 години, ще влезе в историята на двустранните отношения като човек, правил всичко възможно за тяхното развитие дори в най-сложните моменти“.

В заключение Захарова атакува Макфол, който „е избягал позорно от Москва“.

„Руските връзки“ на Тръмп

В последните месеци за Сергей Кисляк се говори много във връзка с кампанията на американски политици и медии против президента Тръмп, неговите предполагаеми връзки с Русия и също така недоказаната намеса на Москва в президентските избори в САЩ м.г.

За аргумент в тази кампания се използват някой реални срещи на руския дипломат с американци, по-специално с о.р. генерал Майкъл Флин, който за кратко беше съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп.