На кръгла маса "Полицейското насилие в България: стоп сега!" от Българския хелзинкски комитет (БХК) заявиха, че МВР трябва без забавяне да предприеме обучение на служителите си за стандарта "абсолютна необходимост за употреба на сила и оръжие", съобщи БТА.

По данни на БХК от анализ на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) около 906 000 лева е похарчила държавата за обезщетяване на потърпевши от полицейско насилие. За 12 години, между 1998 и 2010 г., ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за насилие на служители от МВР.

По близо една трета от делата е причинена смърт - жертвите са общо 10 души. По 16 от делата има констатация за изтезание или за унизително третиране, засегнати са 20 души. В три от случаите полицията е отказала животоспасяваща медицинска помощ и те са завършили със смърт. Повече от половината от жертвите са под 30-годишни, има и хора над 60 г. Ромите са повече от една трета от всички.

На кръглата маса бяха представени и конкретни примери за полицейско насилие. Сред тях е случай от 1994 г., при който 62-годишен мъж бил срещнат от двама неуниформени полицаи от специална част, които решили, че е иманяр и го ударили по главата. След няколко дни той починал от черепно-мозъчна травма.

В друг случай жертва е 17-годишно дете, което умира след няколко часа задържане в полицейско управление. Сред констатираните наранявания е черепно-мозъчна травма. Обяснението на властите е, че детето само си е причинило тази травма, тъй като много пъти падало, а черепът му бил "тънък" и "мек". Случаят е от 1996 г.

От БХК смятат, че полицаите са безнаказани и заради отношението на магистратите към тях.

"Ръководството на МВР трябва ясно да изрази нетърпимост към всяка проява на полицейско насилие, а прокуратурата трябва да се отърси от "защитния уклон" по отношение на полицаите, констатиран в не едно от решенията на Съда в Страсбург. Прокуратурата напоследък сякаш се изживява като филиал на полицията", коментира председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

Евгени Трифонов от Върховната касационна прокуратура обаче определи като пресилена тезата, че прокуратура се явява като адвокат на служители на МВР. Той изнесе данни за 2008 г., според които са образувани общо 1870 преписки срещу служители на МВР, ДАНС, местата за лишаване от свобода, като уточни, че те са за всякакви случаи, а не само за полицейско насилие. Общо са били осъдени 69 служители.

Гроздан Илиев от Върховния касационен съд обаче констатира, че групите, които са изпратени за задържане, действат по един и същи начин, без значение дали срещу тях е рецидивист с десет присъди, извършил тежко умишлено престъпление, или за т. нар. бели якички, извършващи икономически престъпления.