Вчера лидерът на БСП изнесе данни, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е извършвал нерегламентирано подслушване на депутати, обществени личности и представители на бизнеса.

Тази сутрин пък двамата се изпокараха в студиото на bTV, а Цветанов обяви, че ще се откаже от политиката и ще се извини, ако данните на Станишев се потвърдят. На призив да направи същото, лидерът на социалистите обеща само да се извини, ако няма доказателства за информацията му.

Алексей Петров твърди, че знае, че е следен и подслушван и че даже е следял и фотографирал следящите го. Бившата барета попита задочно Цветан Цветанов – има ли специална мобилна техника за незаконно подслушване в МВР, като описаната в сигнала на БСП, и възможно ли е с нея да се злоупотребява под формата например на обучение на подслушващите.

"Цветанов, в тези 4 години, не е извършил нито едно елементарно действие, без разпореждането на Борисов, включително незаконните подслушвания. Може с технически средства – и държавни, и частни – да се случи това, което казва Сергей Станишев. Очевидно е, че в това, което е описано в този сигнал, става дума за технология, която функционира. Не очаквайте, че някой ще изпрати някъде документ и ще се подпише. Нелепо е да се казва – ако това се докаже. Как да се докаже? Може да се докаже след време, когато Цветанов не е на власт. Ще има няколко арестувани, които са го осъществявали. Те ще разкажат кой ги е изпратил”, добави Петров, цитиран от "Фокус".

Според него една част от тези хора са от службите, друга – не. „Познавайки технологията и това, което чувам в публичното пространство, смятам, че са участвали и държавни служители, и недържавни. Такава техника съществува и може да бъде използвана”, заяви още той.
 
Прогнозата на Алексей Петров е, че след време, когато Цветан Цветанов и Бойко Борисов излязат истински от властта, ще има дело срещу служители от МВР, реализирали незаконното подслушване и тогава те щели да разкажат за указанията, които са получавали от Цветанов, който пък получавал указанията си от Борисов.

Имало ли е незаконно подслушване?