Съдът посочи в мотивите си, че доказателствата, събрани до момента, сочат, че действително Валентин може да е извършил побоя, в резултат на който Андрей загуби единия си бъбрек.

Прокуратурата до момента е събрала доказателства, въз основа на които съдът направи това обосновано предположение. Тези доказателства са от свидетелски показания, разпознавания, претърсвания, съдебно-медицинска експертиза и комплексна психиатрична и психологична експертиза.

Показания по делото са дали бащата на Андрей – Огнян, психологът на 35 СОУ, класната на Андрей, както и съученици не само на Андрей, но и на Валентин. Така стана ясно, че Валентин охотно разказал на двама свои приятели какво е направил в разговори във фейсбук и в скайп. Прокурорът цитира един от тези разговори, в които Валентин казва: "Аз го ударих и от там такова мятане, имам чувството, че се пукна асфалтът, и от там два шута".

Съдията посочи, че от доказателствата по делото става ясно, че Валентин заедно със свои съученици се уговорили и решили да пребият някой от учениците на 35 СОУ, без да имат конкретна цел кой да бъде. Те дори предварително се уговорили да са с маски и да отиват към 35 СОУ на малки групи, за да не привличат внимание. Валентин се движел отделно. Докато отивал към училището той срещнал две момичета, негови познати, поздравил ги и отминал. Веднага след това сложил маската и нападнал Андрей, който бил зад двете момичета. Валентин не е познавал Андрей, хванал го през кръста, вдигнал го високо и го хвърлил на земята, след това го ударил два пъти в главата и няколко пъти в тялото. Валентин след това е избягал. Всички свидетели са категорични, че само Валентин е бил Андрей.

  Съдът посочи, че макар и непълнолетен, психиатрите смятат, че Валентин не е бил повлиян от лекомислие и разбира значението на постъпката си. Тъй като е непълнолетен, Валентин, за да остане в ареста, трябва неговият случай да е изключителен. Съдът прецени, че този случай е такъв заради подготовката, заради умисъла, който е вложен в това да се набие случаен човек. Валентин, макар да е толкова млад, без да е бил провокиран от Андрей, го е нападнал грубо. Съдът дори посочи, че поведението му е безпардонно нарушение на правилата, абсолютно незачитане на правата и демонстриране на чувство за безнаказаност – все неща, характерни за хора с трайни престъпни навици.

Магистратите посочиха, че очевидно на Валентин не му е било за първи път. Той на няколко пъти е бил инициатор на сбиване с ученици от 35 СОУ само, за да се демонстрира надмощие и то над по-големи ученици.

Мярката на Валентин не е окончателна и подлежи на обжалване. Ако прецени, че ще обжалва, процесът в СГС е насрочен за 2 декември от 10 ч. По обвинението, което е повдигнато на Валентин, законът е предвидил наказание от 3 до 15 г. затвор, но тъй като той е непълнолетен, наказанието му може да е до 5 години затвор.

16-годишният ученик Андрей от 35-та гимназия в кв. "Лозенец" бе жестоко пребит пред училището на 23 ноември около 19 часа. След като изпратеният автопатрул, криминалисти и инспектор от Детска педагогическа стая пристигнали на място, битото момче успяло да каже само, че малко преди това било нападнато от двама или трима непознати. Андрей веднага бил откаран в "Пирогов". След огледа криминалистите задържаха 15-годишният Валентин Стоянов от професионалната гимназия по архитектура и строителство "Христо Ботев".

Според полицията, инцидентът си има предистория. На 11 ноември педагогическият съветник на столичното училище сигнализирал в Четвърто районно управление за нарастващо напрежение между техни възпитаници и ученици от другото столично училище. Служителите на реда разследвали обстоятелствата около инцидент, възникнал четири дни по-рано, когато в центъра на столицата четирима единадесетокласници от училището се спречкали с двама 15-годишни, които учат в професионалната гимназия. По-малките обаче били физически по-силни и нанесли побой на батковците. Всички те били разпитани, единият от потърпевшите подал жалба и представил съдебно-медицинско удостоверение за нанесена лека телесна повреда. На двамата непълнолетни били съставени протоколи за предупреждение, последвали уведомления на родителите и на ръководството на учебното заведение. Независимо от това се оказало, че задържаният е единият от двамата тогава нападатели.