Престъплението е извършено на 2 март, а убитият е 38-годишният Жоро Джевизов - Плъха.

Извършителят бе установен и задържан, а разследването е още в активна фаза, посочват от прокуратурата. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, вкл. за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери.

Задържаният за убийството Иван Димитров е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие.

Задържаният е лекар в УМБАЛ-Пловдив. Димитров е усетил чуждото присъствие в жилището си и е предприел защита. В същото време в дома са се намирали съпругата и децата на лекаря.

Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които предстои да се преценят предпоставките за внасяне на искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Тялото на убития мъж беше открито на 2 март в района на Областната управа в Пловдив облегнато на капака на паркиран автомобил. Това е 40-годишният Жоро Джевизов, по-известен като Жоро Плъха, от пловдивския кв. "Столипиново".
При извършения оглед от съдебен лекар по тялото е открита огнестрелна рана в областта на сърцето.

Жоро Джевизов е с дебело криминално досие. Той има регистрации за множество кражби от автомобили и домове.