Съдът намери, че повдигнатото обвинение на Русев е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на община Пловдив, съобщиха от Съдебната палата.

Русев е обвинен в извършване на незаконни действия в обхвата на защитена територия - става въпрос за издаване на разрешително за строеж за тютюневия склад на улица "Одрин" 8 в града. В основа именно на този документ в началото на март започна събарянето на сградата, която е паметник на културата.

От преценката на доказателствата може да се направи извод, че са налице обективни данни, ако продължи да изпълнява служебните си задължения в рамките на предприетото спрямо него наказателно преследване, той да окаже пряко и косвено въздействие върху свидетели, както и да създаде пречки при установяване и събиране на необходимите писмени доказателства, които според нормативната уредба се съхраняват от Общинската администрация, заявиха още от съда.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Самият Русев заяви в съда, че е невинен.

Защитникът му изрази недоумение, защо отстраняването на Русев се иска сега - през септември, а не е поискано през март (тогава сградата на ул. "Одрин" 8 беше полуразрушена - б. р.). Как така едва сега се изтъква аргументът, че той може да повлияе на служителите си и да възпрепятства разследването, а до този момент е нямало подобна опасност, попита адвокатът.

Той ще обжалва пред Апелативния съд.

Прокурорът Деян Пинчев заяви, че в момента разследването продължава, като се събират доказателства и за корупционна дейност от страна на главния архитект, предаде "24 часа". Има вероятност да бъдат повдигнати обвинения на още 2 длъжностни лица от община Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев пък обяви, че докато няма окончателно решение на Апелативния съд, няма да коментира нищо по казуса „главен архитект“ и да предприема никакви административни стъпки.

"Човекът е още жив, а някои вече го погребаха“, коментира градоначалникът Тотев, цитиран от trud.bg. След това допълни, че не е проблем да бъде назначен временен главен архитект, както и да са насрочи конкурс за избор на нов, ако това се наложи.