Главният архитект на Пловдив Румен Русев е с обвинения за това, че е издал скици с визи за тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който беше съборен.

Съдебното заседанието е насрочено за понеделник.

Искането на прокуратурата е с оглед на събраните до момента доказателства по досъдебното производство, които включват прогласяването на нищожността на строителното разрешение за имота на ул. "Одрин" № 8 и продължаващото разследване за съществуващи корупционни практики.

Тези практики са свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, уточняват от държавното обвинение.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Главният архитект на Община Пловдив заяви пред Радио Пловдив, че не е запознат с искането на Окръжната прокуратура, но допълни, че на този етап няма да подаде оставка.

"Не е нужно. Ако бъда отстранен от този пост, какъв смисъл има да подавам оставка? Решението ще бъде на съда. След това може да си подам оставката, но това вече са някакви погледи в бъдещето", каза архитект Румен Русев.

От общината запазиха мълчание относно искането на прокуратурата.

"Ще изчакаме решението на съда", казаха от пл. "Стефан Стамболов" 1, цитирани от 24chasa.bg.

Сградата на ул. "Одрин" 8 беше полуразрушена в началото на март, а жива верига спря инвеститорите да я бутнат изцяло. В резултат последва проверка и бе установено, че разрешението за строеж на ул. "Одрид" 8 е било издадено без задължителното съгласуване с Министерство на културата.

През юли Прокуратурата повдигна обвинения на главния архитект на Община Пловдив Румен Русев и представителя на „Одрин 8” ЕООД – Георги Бранеков за събарянето на сградата на тютюневия склад.

През август Министерство на културата наложи нова глоба заради тютюневия склад на ”Одрин”.

Междувременно на 20 август изгоряха 4 сгради от т. нар. Тютюнев град в Пловдив.
На 1 август съдът остави в ареста бездомника, обвинен за пожара.