За случая съобщи председателят на СДС Мартин Димитров в деня след втория тур на изборите. Тогава той разказа, че камера е запечатала как представители на ГЕРБ подменят бюлетини, с които гласуват хора от избирателна секция в местното училище. Димитров поясни, че записът е даден на прокуратурата.

Пред журналисти днес Илияна Иванова, която е застъпник в селото на загубилия вота за Плевен Найден Зеленогорски, разказа че е видяла как една от жените от СИК е подменяла бюлетините за кмет на община и на населено място на гласоподавател, докато пускал в урната бюлетината си за президент, предаде БТА.

Камерата е заснела как Иванка Ангелова придърпва бюлетини, поставя ги под равнището на чина на колене и попълва квадратчето за ГЕРБ, разказа Христо Таслаков от щаба на Найден Зеленогорски, който е успял да изгледа видеозаписа преди предаването му в прокуратурата, пише "Медиапул".
Таслаков посочи, че камерата е била поставена в ъгъла зад секционната комисия и от него ясно се вижда как жената, подпечатваща бюлетините, ги подменя.
Същото разказа и Ралица Иванова, кандидат за общински съветник от листата на десните в Плевен.

Сигнализирах председателя на СИК и беше направена проверка, а в чорапа на жената, която подпечатва бюлетините, беше открита една, добави Илияна Иванова.

След като дала показания в полицията, тя била заплашвана от дъщерята на Иванка Ангелова с думите, че "ще й се случи нещо много лошо, щом обвинява майка й в извършване на престъпления". Тя плашела, че ако в къщата й дойдат полицаи, тя ще направи така, че Иванова да я посетят "контраполицаи". Илияна Иванова заяви, че е сезирала прокуратурата и за отправените заплахи.
 

В края на деня от секцията в село Бохот не са открити 10 от бюлетините за кметските избори в Плевен и 6 за кмет на селото.

Искаме касиране на изборите, във всички секции са правени фалшификации и манипулации, каза Зеленогорски.
Този механизъм не е разработен от жениците от Бохот, представителките на ГЕРБ, а на много по-високо ниво и е използван в цялата страна, смята той.

Според него в Плевенско е било необходимо да се подменят само по три бюлетини в секция, за да победи кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Плевен. Ако не беше тази подмяна, щях да спечеля убедително, каза Зеленогорски. Разликата между него и новият кмет на града проф. Димитър Стойков е по-малко от 400 гласа. Досегашният шеф на местната болница победи с 50.35% срещу 49.65% за Зеленогорски.

Лидерът на СДС Мартин Димитров призова вътрешния министър Цветан Цветанов да направи публично достояние записа с подмяната на бюлетини в Бохот, пише "Медиапул".
"Както по случая с лекарите от Горна Оряховица, той чете СРС-та от парламентарната трибуна, сега трябва да има смелостта и доблестта да покаже как ГЕРБ печели избори", каза лидерът на СДС.