Измененията бяха внесени от Десислава Атанасова и Анастас Анастасов от ГЕРБ и с тях се прецизира нормативната уредба заради проблемите при прилагането й, предаде БТА.

Съдебните лекари спряха да работят по рано този месец, защото не са получили парите си от извършени аутопсии и експертизи от миналата година. От началото на стачката във Варна стана известно за двама починали, за които лекарите отказваха да направят аутопсия. Единият случай бе с намереното мъртво 6-годишно момченце, за което в крайна сметка патоанатомите склониха да аутопсират трупа.
На 19 май съдебните лекари подновиха работа, след като получиха уверение от управляващите, че спешно ще бъдат направени промени.

С тях се премахва разпоредбата, според която разходите на лечебните заведения за болнична помощ за извършване на съдебномедицински експертизи и свързания с тях медицински транспорт се заплащат със средства от бюджета на съдебната власт.
Предвижда се извършените и незаплатени до влизането на промените в сила разходи, както и възнагражденията на вещи лица по тези експертизи, да се платят от този, който ги е назначил.

Мая Манолова от левицата заяви, че с настоящите изменения на закона само се поправят вредите, нанесени от ГЕРБ. Тя отбеляза, че разпоредбата, с която заплащането на съдебните медици е възложено на съдебната власт, е била гласувана в удължено пленарно заседание. По думите й "това е един от примерите, когато мнозинството прави законодателство на инат".

Галина Милева-Георгиева от ГЕРБ обаче обясни, че предложените изменения са първата крачка към промяната в съдебната медицина и призова колегите си да ги подкрепят.